Wat is er aan de hand?

De aarde warmt op. Om dat te stoppen hebben landen, waaronder Nederland, het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend. We hebben daarin afgesproken hoeveel CO₂ we nog mogen uitstoten. Ook de bouwsector moet zich daaraan houden. Gaan we door zoals nu, dan is ons CO₂-budget al in 2026 op. Dan mogen we dus niet meer bouwen op de oude manier. Dus als we nieuwe huizen willen blijven bouwen, dan móet het anders.

Circulair en biobased bouwen als kans

Circulair en biobased bouwen betekent dat we materialen hergebruiken en bouwen met natuurlijke materialen zoals hout of hennep. Ook bouwen we zo dat onderdelen later makkelijk opnieuw gebruikt kunnen worden. Dat is beter voor het klimaat en het milieu. Circulair bouwen hoeft niet duurder te zijn. Als je vanaf het begin slimme keuzes maakt, kan het zelfs goedkoper zijn dan traditioneel bouwen. 

Wat doet Arnhem?

Tijdens een rondetafelgesprek in de gemeenteraad, op initiatief van GroenLinks, D66, PvdA en Partij voor de Dieren, hebben we gesproken met experts. Daaruit blijkt:

  • We móeten overstappen op circulair en biobased bouwen.
  • Arnhem heeft alles in huis om koploper te worden: van innovatieve bedrijven tot studenten die hiervoor worden opgeleid.
  • De gemeente gaat regels en plannen aanpassen om dit mogelijk te maken.

Zo kunnen we blijven bouwen, zonder het klimaat extra te belasten.

GroenLinks blijft zich inzetten

Voor GroenLinks is dit pas het begin. Wij willen dat circulair bouwen de norm wordt in Arnhem. Dat betekent:

  • Nieuwe woningen met minder CO₂-uitstoot.
  • Slim hergebruik van materialen.
  • Betaalbare en duurzame oplossingen voor de toekomst.

Zo bouwen we niet alleen huizen, maar ook aan een leefbare stad voor ons allemaal.

Denk en doe mee!

Wil jij ook dat Arnhem groener en toekomstbestendig bouwt? Laat het ons weten! Samen zorgen we ervoor dat iedereen in onze stad een plek heeft om te wonen, nu én later.