Toch zien we dat we de landelijke doelen voor 2030 niet gaan halen. Het probleem ligt vooral bij landelijke knelpunten, zoals een overbelast elektriciteitsnet en trage besluitvorming. Samen met andere partijen blijven we daarom pleiten voor betere afspraken. Hieronder leggen we uit wat deze voorstellen zijn en waarom ze belangrijk zijn:

1. De uitvoering moet sneller: meer doen voor het klimaat
  De huidige RES 1.0 is gemaakt op basis van oude doelen: 49% minder CO₂-uitstoot in 2030. Maar de Nederlandse overheid heeft dit doel verhoogd naar 55%. Dit betekent dat we meer duurzame energie moeten opwekken. Het is belangrijk om de komende jaren snel te werken. Alleen zo kunnen we onze bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering.

 Waarom is dit belangrijk?
  De gevolgen van klimaatverandering zijn al merkbaar, zoals droogte en extreme regen. Arnhem laat zien dat actie mogelijk is: denk aan projecten zoals Windpark Koningspleij en de vele zonnepanelen op daken. Door nu te investeren in meer duurzame energie zoals wind- en zonne-energie, beschermen we onze stad en toekomstige generaties.

2. Stoppen met houtige biomassa
  Wij willen dat onderzocht wordt hoe we zonder het verbranden van houtige biomassa kunnen en overstappen op duurzamere alternatieven.

 Waarom is dit belangrijk?
  In Arnhem weten we dat deze bron van energie (bijvoorbeeld houtpellets) niet duurzaam is. Het zorgt voor CO₂-uitstoot en schade aan natuur. Wij willen onderzoeken hoe we houtige biomassa volledig kunnen uitfaseren en overstappen op duurzamere bronnen.

Niet-aangenomen voorstellen:

- Geen kernenergie in onze regio
 Hoewel wij pleitten voor geen kerncentrales in onze regio, omdat kernenergie duur, niet duurzaam en geen snelle oplossing biedt, is dit voorstel niet aangenomen. We blijven pleiten voor focus op echt groene energiebronnen zoals zon, wind en warmte uit de aarde.

- Meer windenergie voor een stabiel energiesysteem
 Ons voorstel om meer windenergie toe te voegen om een beter evenwicht tussen zon en wind te creëren, is helaas niet aangenomen. Dit zou hebben geholpen om overbelasting van het elektriciteitsnet op zonnige dagen en hoger gasverbruik in de winter te voorkomen.

Samen maken we onze regio groener
De overstap naar duurzame energie is een grote uitdaging, maar samen kunnen we dit aan. Jouw ideeën en vragen zijn belangrijk voor ons. Wil jij meedenken over de toekomst van Arnhem? Laat het ons weten en doe mee!