De herontwikkeling van de Vissenbuurt biedt ruimte voor 240 tot 260 nieuwe woningen. GroenLinks Arnhem steunt deze plannen van harte, omdat er niet alleen nieuwe woningen komen, maar ook aandacht is voor groen, duurzaamheid en ontmoetingsplekken. “We streven naar zoveel mogelijk woningen, maar zonder concessies te doen aan de leefbaarheid van de buurt,” zegt Cyriel Prinsen, woordvoerder wonen van GroenLinks. “Het gaat niet alleen om huizen, maar om een fijne woonomgeving waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar voldoende ruimte is voor groen en spelen.”

Ondersteuning voor huidige bewoners

Voor de bewoners van de te slopen woningen is er een sociaal plan opgesteld door Volkshuisvesting, in samenwerking met de huurders. Dit plan zorgt ervoor dat de huidige bewoners goed worden ondersteund. Ze krijgen hulp bij het vinden van een vervangende woning en hebben voorrang bij het vinden van een nieuwe huurwoning. Bewoners die dat willen, krijgen de mogelijkheid om na de herontwikkeling terug te keren naar een nieuwe woning in de Vissenbuurt. Cyriel Prinsen benadrukt: “We begrijpen dat dit een grote verandering is voor de bewoners. Het is ons doel dat niemand in de kou komt te staan en dat bewoners die willen terug kunnen keren naar een duurzame woning in hun vertrouwde buurt.”

Naast hulp bij het verhuizen, zoals vergoedingen voor verhuiskosten, kunnen bewoners rekenen op ondersteuning bij het hele proces. Zo wordt ervoor gezorgd dat iedereen goed wordt geïnformeerd en inspraak heeft in de plannen via het participatietraject.

Wonen voor iedereen

De nieuwe woningen zullen een mix zijn van sociale huur- en koopwoningen. Hiermee wordt de buurt toegankelijk voor een brede groep bewoners. GroenLinks vindt het belangrijk dat er genoeg betaalbare woningen blijven in Arnhem. Daarom blijven alle sociale huurwoningen behouden. “We willen dat iedereen een plek kan vinden in Arnhem, ongeacht hun inkomen,” aldus Prinsen. De toevoeging van nieuwe woningen biedt ook de mogelijkheid om meer variatie in het woningaanbod te creëren, wat bijdraagt aan een inclusieve buurt.

Duuraamheid centraal

Naast de uitbreiding van het aantal woningen speelt duurzaamheid een belangrijke rol in de herontwikkeling. Er wordt ingezet op circulair bouwen en de vergroening van de wijk, wat helpt om de buurt klimaatbestendig te maken. Volkshuisvesting streeft naar 25% circulair bouwen voor 2030, en na dat jaar zelfs 50%. Ook wordt er gekeken naar energiezuinige oplossingen, zodat de nieuwe Vissenbuurt een toekomstbestendige, groene wijk wordt.

Met deze herontwikkeling wordt niet alleen het woningtekort aangepakt, maar ook gewerkt aan een duurzame en inclusieve toekomst voor de Vissenbuurt. Heb jij vragen of ideeën over deze plannen? Laat het ons weten!