GroenLinks kiest voor maatwerkoplossingen; zorg op maat, dichtbij en voor alle Arnhemmers. Arnhem krijgt er de komende jaren veel zorgtaken bij: deels uit de AWBZ en de Zorg voor Jeugd. Maar voor die taken ontvangt de gemeente veel minder geld van de rijksoverheid. GroenLinks kiest voor een wijkgerichte aanpak, met zo min mogelijk bureaucratie, protocollen en regels, en met zo veel mogelijk inzet op wijkniveau voor zelfstandige professionals. We benaderen Arnhemmers als burgers in plaats van patiënten en cliënten, zonder hierbij uit het oog te verliezen dat kwetsbare mensen speciale aandacht vragen. Het uitgangspunt is dat mensen de juiste hulp en zorg krijgen, op maat en afhankelijk van de persoonlijke situatie.

GroenLinks kiest daarom voor het behoud van het Persoonsgebonden Budget (PGB). Ook komt er een passende zorgbijdrage, afhankelijk van inkomen en vermogen. Door de integrale aanpak van de thuiszorg zorgen we voor betere zorg. Bij aanbesteding kijken we niet alleen naar het laagste bod; we kijken naar de beste zorg voor de beste prijs. GroenLinks wil dat er meer en andere woonvormen beschikbaar komen die het mogelijk maken dat ouderen en mensen met een beperking zelfstandig kunnen blijven wonen.

Dit kan de gemeente niet alleen regelen. GroenLinks kiest daarom voor het actief betrekken van bewoners en cliëntenorganisaties bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid op het gebied van zorg, welzijn en wonen. Ook willen we de samenwerking tussen ondernemers, zorg- en welzijnsinstellingen en vrijwilligerswerk stimuleren. Samen zorgen we voor betere zorg!

Sommige mensen redden het niet en kunnen niet meedoen in de samenleving. Dat kan komen door een psychische aandoening, maat ook door verslaving of combinaties daar van. Voor hen is maatschappelijke opvang nodig. GroenLinks is voorstander van de lijn ‘preventie – opvang – herstel’. We kiezen voor een balans tussen opvang en herstel. We zetten daarom ook in op goede nazorg na de maatschappelijke opvang. Opvangmogelijkheden zijn zo klein mogelijk en bedoeld voor tijdelijk verblijf. Daarbij geldt dat organisaties die in het werkveld actief zijn meer en beter met elkaar moeten samenwerken. GroenLinks kiest daarom voor een intensivering van de afspraken met woningcorporaties over het beschikbaar stellen van huisvesting voor mensen uit de opvang, zodat ambulante begeleiding meer mogelijk is.