Nadat er gisteren meningsvormend over is gesproken, lijkt er steun te zijn voor het initiatiefvoorstel ‘Twee vliegen in één klap’ van de Arnhemse GroenLinks-fractie. Met dit stuk wordt het college uitgenodigd een plan van aanpak op te stellen voor het inkopen van groene stroom voor de Arnhemse minima. Er zijn door verscheidene fracties kritische vragen gesteld en mogelijke alternatieven aangedragen, die nu door wethouder Van Wessem zullen worden meegenomen als hij inderdaad van de raad de opdracht krijgt de mogelijkheden te gaan onderzoeken. Het gaat dan om de mogelijkheden om niet alleen de minima maar de gehele Arnhemse bevolking van goedkope groene stroom te voorzien, om de vraag welke van de bestaande initiatieven – waar Arnhem zich dan bij aan zou kunnen sluiten – weinig extra werk voor de gemeente oplevert, en om de vraag of het inkoopvoordeel ingezet kan worden om woningen te laten isoleren. De GroenLinks-fractie is van mening dat haar initiatiefvoorstel, in combinatie met de expliciete toezegging van de wethouder om deze opties te gaan onderzoeken, een uitstekend vertrekpunt is voor een grondig onderzoek naar de mogelijkheden om Arnhemmers goedkoop van groene stroom te voorzien.

GroenLinks-raadslid Ria Peters over het initiatiefvoorstel: “Zoals de twee vliegen in de titel van het stuk al aangeven heeft de inkoop van groene energie voor de Arnhemse minimuminkomens twee belangrijke voordelen. Ten eerste wordt het besteedbaar inkomen van de mensen die het financieel minder goed hebben verruimd, ten tweede dienen we het milieu. Hoewel er door de andere fracties een kritische vragen gesteld werden over ons voorstel bleek dat veel fracties in beginsel positief zijn over het plan. Ook de wethouder is er erg over te spreken, waar we natuurlijk heel tevreden mee zijn”. Een van de suggesties is dat GroenLinks het plan wellicht breder kunnen trekken, zodat de gemeente alle inwoners van Arnhem goedkope groene energie aan kan bieden. Hoewel de fractie dat idee van harte ondersteunt, heeft ze aangegeven in eerste instantie al heel gelukkig te zijn als in ieder geval de minima goedkoop groene stroom kunnen krijgen. Ria: “Als we het plan breder zouden trekken, betekent dat zeer waarschijnlijk ook dat de uitvoeringskosten veel hoger worden en dat het plan veel meer tijd in beslag neemt. We zouden het liefste nu eerst een snelle slag willen slaan en zorgen dat de gemeente zonder dat het veel kost binnen korte tijd een plan ontwikkelt om groene energie aan de minima te bieden. De rest is het overwegen waard, maar heeft niet de hoogste prioriteit”.

Taak van de gemeente
Het initiatiefvoorstel moet ertoe leiden dat de gemeente groene energie inkoopt voor mensen met een minimuminkomen. Dit in navolging van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en nog enkele andere steden. Een aantal commissieleden gaf tijdens de vergadering aan zich af te vragen of het wel de taak van de gemeente is om dit soort actie te ondernemen. Verschillende fracties en ook de GroenLinks-fractie gaven aan dit geen enkel probleem te vinden, des te meer omdat er in Arnhem al verschillende vergelijkbare voorzieningen voor de minima zijn – zoals de Arnhem Card en de collectieve zorgverzekering. Ria: “Mensen met een laag inkomen profiteren dan van het voordeel dat de collectieve inkoop van energie oplevert. Omdat het om duurzaam opgewekte energie gaat, heeft ook het milieu er baat bij”. De maatregel past prima in het minima- en klimaatbeleid van de gemeente Arnhem. “De energieprijzen stijgen de laatste tijd snel. Leveranciers geven een kwantumkorting bij de gezamenlijk inkoop van energie. Dat kan de individuele gebruiker al snel 130 euro per jaar schelen. Indirect komt dit initiatief ten goede aan de gemeente die minder geld kwijt zal zijn aan het verstrekken van bijzondere bijstand’, rekent collega Sjaak van ’t Hof voor. “Als 8.000 gezinnen meedoen, gaat er bovendien elk jaar 10.000 ton minder van het broeikasgas CO2 de lucht in.”

Isolatie woningen
De suggestie om het inkoopvoordeel niet direct te laten terugkomen in een verlaging van de kosten voor de afnemers, maar om het via een fonds in te zetten voor de isolatie van woningen, is afkomstig van de VVD-fractie. Zij gaven aan het initiatiefvoorstel waarschijnlijk wel te steunen, maar ook met een amendement te komen om te zorgen dat deze mogelijkheid ook door de wethouder onderzocht gaat worden. GroenLinks-raadslid Sjaak van ’t Hof: “Het voorstel van de VVD klinkt heel sympathiek, het zou namelijk dan indirect alsnog het energieverbruik van de minima kunnen verminderen en dus hun portemonnee ten goede komen. Hoe je dat dan precies zou moeten organiseren is dan iets dat de wethouder moet gaan bekijken. Wij stellen voor vooral ook goed te kijken naar initiatieven in andere gemeentes, zoals de G4 en Nijmegen”. Wat de GroenLinks-fractie betreft is het mogelijke amendement van de VVD echter overbodig geworden, doordat wethouder Van Wessem al heeft toegezegd deze optie interessant te vinden en te gaan onderzoeken – mits het initiatiefvoorstel aangenomen wordt. Of er inderdaad een meerderheid is voor het initiatiefvoorstel zal op maandag 30 mei blijken tijdens de besluitvormende raadsvergadering, vanaf 19.00u in het Arnhemse gemeentehuis.