Woensdag 30 november mag Arnhem naar de stembus voor de toekomst van Stadsblokken-Meinerswijk. GroenLinks wil geen woonwijk in het groene hart van onze stad. Wij stemmen daarom NEE tijdens het referendum. In dit artikel leggen we uit waarom.

Waarom dit referendum?

Stadsblokken-Meinerswijk is al jarenlang punt van discussie. Toen toenmalig eigenaar Phanos zijn plan voor duizenden woningen presenteerde liet de gemeente zich niet gek maken. Een grootgrondbezitter bepaalt toch niet hoe onze stad er uitziet?! Velen verzetten zich met succes tegen de bouwplannen. Mede op initiatief van GroenLinks startte er een burgerparticipatietraject. Honderden Arnhemmers dachten na over de toekomst van ons groene hart. Resultaat hiervan was een gebiedsvisie waarin natuur, cultuur(historie) en recreatie centraal staat. Grootschalige woningbouw was uitgesloten (zie afbeelding onderaan). De gemeenteraad was niet perse positief. Om de gebiedsvisie toch aangenomen te krijgen werd beperkte woningbouw toegestaan: ondersteunend aan natuur, cultuur(historie) en recreatie. Toenmalig SP-fractievoorzitter Cris Lenting legde dit als volgt uit: "Het gaat om enkele appartementen boven bijvoorbeeld een horeca-paviljoen, maar het gaat niet om losse, vrijstaande woningen." Nu ligt er weer een plan voor, dit keer van de nieuwe eigenaar: projectontwikkelaar Kondor Wessels Projecten (KWP). Zij willen in het noorden van Stadsblokken-Meinerswijk 250 tot 350 woningen bouwen. De gemeente maakte kaders voor de toekomst van het gebied. Deze kaders maken de bouwplannen van de projectontwikkelaar mogelijk. GroenLinks is hier tegen. Ruim 3.300 Arnhemmers wilden zich ook uitspreken over de kaders en vroegen deze zomer een referendum aan.

Waar gaat het referendum over?

Eigenlijk is het heel simpel: wil je wel of geen woonwijk in Stadsblokken-Meinerswijk? Officieel ligt het 'Uitwerkingskader fase 2 van de Gebiedsvisie Stadsblokken-Meinerswijk' voor. In dit kader wordt ruimte gegeven aan de projectontwikkelaar om zijn plannen uit te voeren. Plannen voor 250 tot 350 woningen in het gebied. Daaraan worden voorwaarden verbonden. Maar het toestaan van die woningen past niet bij de oorspronkelijke gebiedsvisie die we maakten met vele Arnhemmers. De voorwaarden die in het uitwerkingskader staan, gaan ook veel verder dan de gebiedsvisie. Er komen veel meer woningen, er komen hogere woningen (tot gemiddeld 15 meter hoog op Stadsblokken) en er komen op meer plekken woningen. Tijdens het referendum kunnen Arnhemmers zich over deze kaders uitspreken.

Naast woningen is er ook ruimte voor cultuur en recreatie. Is GroenLinks tegen cultuur en recreatie?

Nee, daar zijn we juist voorstander van! En juist daarom stemmen we NEE. De oorspronkelijke gebiedsvisie geeft ruimte aan natuur, cultuur en recreatie. Dat we dit alleen kunnen krijgen met een woonwijk is niet alleen weinig creatief, het is niet eens waar. Sterker nog: er zijn voorbeelden waarin bij dezelfde soort gebieden woningbouw uiteindelijk de leuke festivals wegdrukt. De vraag die nu voorligt is: wil je natuur, cultuur en recreatie mét of zonder woonwijk?

Zijn woonwijken toegestaan volgens de gebiedsvisie?

Nee. We spraken eerder af dat er geen woonwijk zou komen. Ook toen we dat afspraken was er een particuliere eigenaar. In de gebiedsvisie staat: "Concluderend is in de bevindingenrapportage gesteld dat er geen behoefte is aan substantieel woonprogramma." En: "Mogelijk is er in de woningbehoefte enige ruimte voor een zeer bescheiden aantal exclusieve woningen." De plannen voor 250 tot 350 woningen betekenen een verzevenvoudiging van het aantal woningen in het gebied. Dat is moeilijk een 'zeer bescheiden aantal' te noemen.

‘Als het een NEE wordt komt er meer industrie en gaat de boel op slot!’

Onzin! De gemeenteraad bepaalt wat de bestemming is van gebieden. Niet een projectontwikkelaar. Dit is met een reden: de gemeente kan beter dan een particulier rekening houden met het algemene belang. GroenLinks vindt het van algemeen belang dat er in dit gebied ruimte is voor natuur, cultuur en recreatie. En ja, dat mag best geld kosten. Daarom bijvoorbeeld verkende onze voormalige wethouder of de gemeente het gebied met derden zou kunnen aankopen. We hoeven ons dus niet te laten leiden door dreigementen van de projectontwikkelaar. Daarnaast is er weinig behoefte aan bedrijventerreinen. Bedrijven zullen ook niet veel investeren in een gebied waarvan de gemeente uiteindelijk natuur wil maken. En de vraag is, willen we daarom het gebied voor altijd weggeven aan een woonwijk, of accepteren we dat het iets langer duurt zodat we er écht natuur, cultuur en recreatie krijgen?

‘Arnhem krijgt veel nieuwe natuur als we voorstemmen’

Dat klopt niet. Het grootste deel van het gebied beschermde de gemeenteraad al tegen woningbouw, want daar gaat de gemeenteraad over. De discussie gaat nu alleen nog over het noordelijk stuk van Stadsblokken-Meinerswijk waar nog geen bestemmingsplan voor is. Juist daar wil de projectontwikkelaar een woonwijk bouwen. Dat ze de rest van het gebied cadeau doen is dus een overbodig cadeau: de gemeenteraad bepaalde al dat daar niet gebouwd mag worden. En wat moeten we teruggeven voor dit cadeau? Het toestaan van een woonwijk. Met een voorstem komt er dus geen extra natuur bij. Deze natuur is er al. Er wordt juist een woonwijk gebouwd in ons groene hart. Onder meer in de groene Stadsblokken.

Is GroenLinks voor of tegen woningbouw?

Wij hebben ons altijd sterk gemaakt voor een groene toekomst van het gebied. Zonder woonwijk. Al meer dan tien jaar zetten we ons daar voor in, en met succes. Er ligt een gebiedsvisie die grootschalige woningbouw uitsluit, en 85% van het gebied beschermden we al met een bestemmingsplan. Bij de behandeling van de gebiedsvisie deed GroenLinks een handreiking naar andere partijen door beperkte ondersteunende woningbouw toe te staan in het gebied. Anders zou de gebiedsvisie niet aangenomen worden. Beperkt en ondersteunend betekent bijvoorbeeld een paar woningen boven een restaurant. Geen woonwijk van 250 tot 350 woningen. Het verhaal dat voormalig wethouder Henk Kok achter de plannen stond, klopt ook niet. Hij had natuurlijk contact met de gebiedseigenaar en de mensen die met hen werkten, maar ook hij was tegen de bouw van zo'n woonwijk in ons groene hart.

Waarom koopt de gemeente het gebied niet?

Als het aan GroenLinks gelegen had, was dat ook al gebeurd. Zo hebben we als gemeente nog meer de regie. Maar op zich is het niet erg als er een particuliere eigenaar is. Zeker als we met die eigenaar een plan kunnen maken dat past bij de gebiedsvisie en bij het gebied zelf. Dat is nu helaas niet het geval. Na de presentatie van de huidige plannen is onze voormalige wethouder daarom op zoek gegaan naar alternatieven, zoals aankoop met derden. Dit stuitte op verzet. Onder meer daarom is aankoop door de gemeente niet gelukt. Wat ons betreft is het nog steeds in het belang van Arnhem om alternatieven te onderzoeken en daar als gemeente geld voor te reserveren.