GroenLinks heeft naar aanleiding van de begroting drie vragen gesteld aan het college, één daarvan is over duurzaamheid.

In het lente-akkoord staat het volgende actiepunt opgenomen: 'Een gemeenschappelijk duurzaam energiebedrijf opzetten' (p. 13). In de meerjarenprogrammabegroting wordt gesproken over het onderzoeken naar de mogelijkheden van een energiebedrijf (p. 4).

Vraag:
a) Bent u het met ons eens dat de tijd rijp is voor actie in plaats van het 'onderzoeken naar de mogelijkheden' en het concreet realiseren van een duurzaam energiebedrijf gewenst is?
b) Bent u bereidt om de tekst in het MJBP als zodanig aan te passen?

Vele (markt)partijen op het gebied van duurzame energie staan te popelen om mee te doen aan, en mee te denken over, het vorm geven aan lokale duurzame energie in Arnhem. Van deze bereidwilligheid moet nu gebruikgemaakt worden en als de gemeente een sleutelrol hierin wil vervullen zal zij snel tot actie moeten overgaan omdat het anders wel eens te laat kan zijn.

c) Is het college van B&W bereid om op korte termijn een Duurzaam Energie Symposium te organiseren waar vele belanghebbenden worden uitgenodigd hun visie en kennis te delen en in kaart te brengen? En zo ja, op welke termijn?
d) Als het antwoord op vraag 3c instemmend is dan willen wij graag weten welke acties nu worden ondernomen en of daarvoor genoeg ambtelijke capaciteit aanwezig is?
e) Wij zijn van mening dat binnen de termijn van 1 jaar na aanvang van de nieuwe bestuursperiode ten minste in kaart moet zijn gebracht hoe en op welke termijn het energiebedrijf (en de functies benoemd in het coalitieakkoord) invulling gaat krijgen. Kan B&W zorg dragen dat er binnen deze termijn een realistisch plan van aanpak wordt gepresenteerd?

Antwoorden van het college:

a. Wij vinden het verstandig om eerst goed te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe zo’n bedrijf eruit moet komen te zien. Met dit onderzoek zijn we op dit moment bezig. Nu we recent de startnotitie energiestrategie hebben vastgesteld is daarmee een belangrijke basis gelegd.


b. De tekst in de MJPB biedt voldoende ruimte en aanknopingspunten. Op dit moment kunnen we nog niet aangeven hoe eventuele duurzame energiebedrijven er uit zal gaan zien en wat daarin de rol van de gemeente zou zijn.

c. Met u is eerder van gedachten gewisseld over het organiseren van een dergelijk symposium. Dit is zeker onze bedoeling. Wij hechten er aan om eerst met de raad over dit onderwerp van gedachten te wisselen. Hiervoor zoeken wij een tijdstip voor het eind van dit kalenderjaar. Vervolgens zou dan in de eerste helft van 2011 een bredere bijeenkomst georganiseerd kunnen worden.

d. Wij achten de ambtelijke capaciteit op dit moment voldoende.

e. De bestuursperiode kent een termijn van 4 jaar. Wij kunnen u op dit moment niet toezeggen dat er binnen 1 jaar het door u gevraagde plan ligt. Wij vinden het belangrijk dat duurzame energiebedrijven – in welke vorm dat dan ook maar uit zal gaan pakken – een goede verankering hebben in de brede aanpak van de energietransitie en het klimaatprogramma.