Vanavond stelt de GroenLinks-fractie het college een aantal vragen over het zogenaamde 'illegalenquotum'. De ministers Leers en Opstelten hebben met de Raad van Korpschefs een Resultaatafspraak Intensivering Vreemdelingentoezicht 2012-2014 gemaakt. Hierin staat de verplichting opgenomen dat in 2012 4800 illegalen moeten worden opgepakt, met als doel ze uiteindelijk uit te zetten. Er is al veel kritiek op dit plan geuit: een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer wil opheldering over de gemaakte afspraken en ook veel burgemeesters willen niet meewerken aan de uitzetting van niet-criminele illegalen. Inmiddels hebben de burgemeesters van Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Almere, Leeuwarden en Rotterdam forse kritiek geuit op het nieuwe illegalenbeleid van de ministers Leers en Opstelten. Ze hebben aangegeven niet van plan te zijn om extra politieagenten in te zetten voor het oppakken van illegalen. GroenLinks vraagt burgemeester Krikke daarom of zij bereid is een krachtig signaal af te geven aan de ministers Leers en Opstelten en niet mee te werken aan dit quotum. Lees hieronder de uitgebreide vragen zoals ze vanavond gesteld worden.

Mondelinge vraag GroenLinks Arnhem

Onderwerp: illegalenquotum

De ministers Leers en Opstelten hebben met de Raad van Korpschefs een Resultaatafspraak Intensivering Vreemdelingentoezicht 2012-2014 gemaakt (vastgesteld op 6 maart 2012). Hierin staat de verplichting opgenomen dat in 2012 4800 illegalen moeten worden opgepakt, met als doel ze uiteindelijk uit te zetten. Dit is een stijging van 35% ten opzichte van het aantal in 2010 opgepakte illegalen.

In tegenstelling tot wat voorheen gebruikelijk was, namelijk dat dit een taak is voor de Vreemdelingenpolitie, is het nu de bedoeling dat ook de reguliere politie hiervoor wordt ingezet. Tevens is dit quotum een dubieuze noviteit: terwijl het beleid eerder gericht was op criminele illegalen, moeten nu ook niet-criminele illegalen worden opgepakt.

Er is al veel kritiek op dit plan geuit: een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer wil opheldering over de gemaakte afspraken en ook veel burgemeesters willen niet meewerken aan de uitzetting van niet-criminele illegalen. Inmiddels hebben de burgemeesters van Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Almere, Leeuwarden en Rotterdam forse kritiek geuit op het nieuwe illegalenbeleid van de ministers Leers en Opstelten. Ze hebben aangegeven niet van plan te zijn om extra politieagenten in te zetten voor het oppakken van illegalen.

Deze ontwikkeling baart de fractie van GroenLinks grote zorgen. Zoals burgemeester Wolfsen van Utrecht in een reactie zei: “Mensen worden opgepakt vanwege het turfje, terwijl ze vaak helemaal niet uitgezet kunnen worden en een paar weken later weer op straat staan. Het draagt niet bij aan de veiligheid.”

Daarom stellen wij het college de volgende vragen:

1. Is het college op de hoogte van de resultaatafspraak tussen het kabinet en de politie die inhoudt dat er dit jaar 4800 illegalen opgepakt moeten worden? Zo ja, om hoeveel illegalen gaat het in Arnhem? 

2. Op welke wijze gaat de politie deze procentuele stijging realiseren en houdt dit in dat er extra druk op de bestaande formatie en reguliere politietaken komt te staan?

3. Door deze maatregelen is er een kans dat illegalen meer ‘ondergronds’ zullen gaan. Wat zijn hiervan de sociale consequenties?

4. Is de burgemeester als korpsbeheerder en portefeuillehouder openbare orde en veiligheid verantwoordelijk voor de uitvoering van dit quotum?

5. Zo ja, is de burgemeester bereid een krachtig signaal af te geven aan de ministers Leers (Immigratie en Asiel) en Opstelten (Veiligheid en Justitie) om niet mee te werken aan dit quotum?

 

Namens de fractie van GroenLinks Arnhem,

David Willemsen