De Gelderlander meldde op 15 mei 2021 in een uitgebreid artikel hoe beleggers miljoenen verdienende aan onder andere Arnhemse sociale huurwoningen. In 2016 werden huizen van Vivare verkocht aan de Amerikaanse multimiljardair George Soros. Zonder goede afspraken voor de bewoners. Twee jaar later verkocht Soros deze woningen met € 83 miljoen winst aan Mandemakers. Dit terwijl er ook toen al een enorm tekort was aan sociale huurwoningen. Inmiddels zijn de huren voor de bewoners enorm gestegen en worstelen ze om het te kunnen betalen.

De Gelderlander meldde verder dat de gemeente hier ook wel degelijk een rol in had. Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet dit soort deals goedkeuren, maar de stem van de gemeente telt zwaar mee. Tot de verbazing van GroenLinks heeft het college met toenmalig wethouder wonen Gerrie Elfrink in november 2014 zelfs een positief advies gegeven over de verkoop van 216 Arnhemse huizen. Cyriel Prinsen: “Deze verkoopaffaire heeft ervoor gezorgd dat beleggers winst maken met Arnhemse sociale huurwoningen. Ondertussen steeg de huur voor huurders in die woningen en blijft er een groot tekort aan sociale huurwoningen.”

GroenLinks wil weten waarom het college van burgemeester en wethouders in 2016 een positief advies gaf over de verkoop. Hoe vaak dit nog meer voorkomen is. En welke informatie er nog meer is over deze verkoopaffaire. Antwoorden op dit soort schriftelijke vragen volgen meestal binnen een maand.