Iedere gemeenteraadsverkiezingen maakt het Kieskompas een Arnhemse variant van hun stemwijzer. Ook in 2018. Politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen kunnen reageren op een aantal stellingen. Daarbij kunnen ze toelichting geven op hun standpunt. Hieronder staan een aantal van deze toelichtingen van GroenLinks Arnhem.
Financiën
GroenLinks wil een overgang naar een duurzame samenleving – duurzaam in sociaal, economisch en ecologisch opzicht. GroenLinks hanteert hierbij de volgende uitgangspunten:
- De vervuiler betaalt (de zogenaamde eco-solidariteit).
- De tarieven van producten en diensten van de gemeente Arnhem zijn kostendekkend.
- De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Voorkeur voor een rechtvaardige lastenverschuiving.
- De inwoners en ondernemers die duurzaam investeren ten opzichte van milieuvervuilende activiteiten worden bevoordeeld.
- De burgerinitiatieven die kostenbesparingen opleveren worden ondersteunt, ook financieel.
Ophalen grofvuil
Iedereen moet afval kunnen scheiden, ongeacht inkomen. Mensen die geen auto hebben ondersteunen we door het mogelijk te maken grofvuil bij hen thuis op te halen. De gemeente doet onderzoek naar een goede werkwijze hiervoor.
Gebruik bestrijdingsmiddelen
Chemische bestrijdingsmiddelen zoals het gif Glyfosaat (Roundup) zijn enorm schadelijk voor het milieu, de biodiversiteit en ons drinkwater. GroenLinks pleit daarom voor een verbod op chemische bestrijdingsmiddelen. Indien zich situaties voordoen waarin alle mogelijke alternatieven middelen en methoden geen effect hebben en zich een gevaarlijk of zeer ongewenste situatie blijft voordoen, kan de gemeente eenmalig besluiten chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.
Parkeertarieven
Parkeren kost de gemeente geld. Deze kosten worden voor een deel betaald door middel van de parkeertarieven. Als we parkeertarieven verlagen, moeten we de parkeerkosten op een andere manier betalen. Dit betekent dat we niet kunnen kiezen voor andere investeringen in Arnhem. GroenLinks kiest ervoor om te investeren in de stad, in maatregelen die effectief zijn en bewezen. Dit zijn maatregelen als een schone, hele en veilige openbare ruimte, het zorgen voor een goede mix van horeca en publiekstrekkers plus het regelmatig organiseren van evenementen in het winkelgebied. Voor wat betreft autobereikbaarheid en parkeren is de belangrijkste factor dat het goed geregeld is.
Openbaar vervoer
We maken reizen met het openbaar vervoer comfortabel en duurzaam. Reizen hoort bij het leven. Iedereen wil snel en gemakkelijk naar werk, vrienden of familie kunnen. Om dit niet ten koste te laten gaan van natuur en schone lucht, geven we ruim baan aan de fiets en schone vervoersmiddelen, en investeren we in openbaar vervoer. Ook bij investeringen geven we voorrang aan schone vervoersmiddelen, zoals de bus en de fiets. Voor sommige groepen wordt het openbaar verover goedkoper of gratis. Bijvoorbeeld voor mensen met een Gelrepas.