GroenLinks kiest voor een verschuiving van financiële middelen om op deze wijze ambities aan te scherpen en ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren. De gemeente betaalt de komende jaren minder rente over uitstaande leningen en de uitkering uit het gemeentefonds is hoger dan voorheen verwacht. Het Arnhems college heeft besloten daarom de gehele taakstelling op ‘Van wijken weten’ te schrappen. GroenLinks ziet echter een aantal opgaven in de stad die in dit geval voorrang dienen te krijgen. In deze tegenbegroting zetten we deze middelen in waar het nodig is: bij de mensen die leven in armoede, voor investeringen in schone energie, voor meer groen in de stad en samen leven in de Arnhemse wijken. 

De Arnhemse begroting voor 2017-2020 is een beleidsarme begroting; veel verandert er niet. En toch zijn er zaken die roepen om actie. Zo zijn er teveel mensen die leven in armoede en kan de stad sneller verduurzamen door het nemen van extra maatregelen. We zien in de begroting een gebrek aan groene en duurzame idealen. GroenLinks laat met deze tegenbegroting zien dat het anders kan. Arnhem kan vanaf 2017 een ambitieus duurzaamheidsbeleid voeren, de groeiende ongelijkheid verminderen en ervoor zorgen dat iedereen meedoet in de samenleving. Dat kan niet alleen, dat moet ook.

Zo wil GroenLinks dat de kwijtschelding van de afvalstoffenheffing voor minima blijft bestaan. In ieder geval zolang zij niet op andere wijze worden gecompenseerd. Ook vindt GroenLinks het belangrijk dat de bezuiniging op het opbouw- en participatiewerk in de wijken wordt geschrapt. Tevens stelt GroenLinks een aantal maatregelen voor zorgen voor vergroening en verduurzaming van Arnhem. Zoals extra geld voor het Groenfonds, terugdraaien bezuinigingen op preventieve milieucontroles bij bedrijven en extra geld voor fietsmaatregelen. Tot slot vindt GroenLinks het belangrijk om geld te reserveren voor alternatieve plannen voor Stadsblokken – Meinerswijk.

Fractievoorzitter Cathelijne Bouwkamp: “Als na het referendum van 30 november blijkt dat de meerderheid van de stemmers tegen de voorgestelde kaders is die woningbouw toestaan, dan zal de gemeente met alternatieve kaders moeten komen. Om daarbij voldoende mogelijkheden, en dus ook financiële ruimte te hebben om de gebiedsvisie uit te werken in kaders die daar wel goed op aansluiten, is het goed om daar nu met het vaststellen van de begroting op te anticiperen.”