Stadshart is beste locatie museum

Arnhem verdient een bruisende binnenstad. Cultuur is een unieke kans om hier voor te zorgen. Verplaats daarom Museum Arnhem naar een plek aan de Rijn. Lees hier het opinieartikel dat onze fractievoorzitter Cathelijne Bouwkamp schreef voor De Gelderlander.

De zuidelijke binnenstad is verouderd. Al jaren spreken we over de mogelijkheid om met nieuwe impulsen en cultuur dit gebied aantrekkelijker te maken. Kunstencluster ArtA ging helaas niet door, maar kunst en cultuur is en blijft goed voor de ontwikkeling van de zuidelijke binnenstad. Een nieuw kunstmuseum aan de Rijn levert vernieuwing op in dit verouderde gebied. Daarnaast vergroot het ook de aantrekkingskracht van de stad als geheel. Voor toeristen, toekomstige bewoners en bedrijven. Én met een nieuw gebouw aan de Rijn verbetert de huisvesting van het museum. De huidige locatie is niet geschikt voor echte groei. Ook niet als we keer op keer dure aanpassingen en toevoegingen doen. Geld investeren in een locatie die eigenlijk ongeschikt is. Dat is zonde.

Het college van burgemeester en wethouders ziet ook dat cultuur de binnenstad aantrekkelijker maakt. Daarom kiezen ze voor de bouw van een nieuw filmhuis op het Kerkplein. Rozet heeft laten zien dat een nieuw gebouw een enorme impuls voor het omliggende gebied is. Ook voor het museum zijn wij voor een nieuw gebouw in het centrum van Arnhem.

Het college wil de huidige locatie van het museum opknappen. Dat kost veel geld. Terwijl er betere locaties zijn. Het museum ligt nu buiten het centrum. Hierdoor profiteren zowel het museum als de binnenstad veel te weinig van elkaar. Zo stappen museumbezoekers nu minder snel een Arnhemse winkel in. Investeren in de huidige locatie levert minder op dan investeren in een nieuw gebouw aan de Rijn. Je mist dé kans om de zuidelijke binnenstad aan te pakken en een échte trekker te realiseren.

Wij stemmen daarom tegen de verbouwing van het museum op de huidige locatie. Wij zijn voor een volwaardig museum. Op een plek die voor het museum én voor de stad het beste is. Want ondanks al het gemok, gedraai en alle discussie, blijft Arnhem de stad van de kunsten. Dat imago willen we behouden. Andere steden om ons heen hebben niet stilgezeten. Het is essentieel dat Arnhem durft te investeren in kunst en cultuur.

Voor GroenLinks is het duidelijk: de Arnhemse binnenstad vraagt om een gemeente die nu doorpakt. Het museum in binnenstad maakt Arnhem aantrekkelijker én is goed voor het museum. Investeren van grote bedragen doe je op een manier die het beste is voor de stad, niet die politiek het minste gedonder oplevert. GroenLinks gelooft in de kracht van Arnhem, die voor een groot deel ligt in een aantrekkelijk cultureel aanbod en een groene leefomgeving. Koester dat. Geloof in deze stad en bouw aan deze stad. Een divers aanbod van winkelen, recreëren, cultuur, is nodig om de stad de komende jaren weer sterk op de kaart te zetten. Dat is niet alleen wat Arnhem verdient, dat is wat Arnhem nodig heeft. Bouw daarom het museum aan de Rijn.