GroenLinks is erg verhuld met de komst van stadsuiterwaardenpark Stadsblokken-Meinerswijk! Na jaren van onzekerheid over de definitieve invulling van deze wonderschone natte natuur hebben Rijkswaterstaat, de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem de handen ineengeslagen.
De ontwikkeling van Stadsblokken-Meinerswijk tot één van de grootste stadsuiterwaardenparken van Europa kan beginnen. In dit prachtige park, midden in de stad Arnhem, gaat ruimte voor de rivier hand in hand met ruimte voor de natuur, recreatie en cultuurhistorie. Rijkswaterstaat, gemeente Arnhem en provincie Gelderland hebben samengewerkt aan dit unieke project, waarbij burgers nauw zijn betrokken. Maandag 4 februari onthulden zij samen een impressie van het gebied zoals het er over enkele jaren uit zal zien. Stadsblokken-Meinerswijk wordt Arnhems wilde achtertuin.
Het 300 hectare grote gebied gaat meer ruimte voor de rivier bieden. Tegelijk wordt het ingericht als uiterwaardenpark met een netwerk van struin- en fietspaden. De cultuurhistorie die teruggaat tot de tijd dat hier de versterkte noordgrens van het Romeinse rijk lag, wordt weer zichtbaar en beleefbaar. Naast de rivierverruiming investeren de overheden 4 miljoen euro in het uiterwaardenpark, de paden, cultuur en cultuurhistorie. Samen met de inwoners heeft de gemeente de gebiedsvisie voor Stadsblokken-Meinerswijk gemaakt. De vergraving van de uiterwaarden en de aanleg van 16 kilometer recreatieve paden begint halverwege dit jaar en is in 2015 gereed. De komende jaren wordt ook de herinnering aan het cultuurhistorisch verleden levend gemaakt. Daarna volgt de verdere inrichting van het uiterwaardenpark.
Duurzame veiligheid
Rijkswaterstaat voert nu de aanbesteding uit voor de eerste fase van de werkzaamheden. In het voorjaar begint de aannemer met het graven van twee geulen (één in de groene rivier onder de John Frostbrug, de andere bij de Plas van Bruil), de afgraving van de zomerkade bij de Plas van Bruil en de aanpassing van de pijlers onder de John Frostbrug. Daardoor krijgen de uiterwaarden een natuurlijker aanzien en de rivier meer ruimte; de waterstand van de Nederrijn daalt bij hoogwater met 7 centimeter. Stadsblokken-Meinerswijk is één van de ruim 30 maatregelen in het programma Ruimte voor de Rivier dat de twee tot vier miljoen bewoners van het rivierengebied duurzame bescherming biedt tegen hoogwater.
Groene buffer
De vergraving van de uiterwaarden wordt gecombineerd met een vergroting van de landschappelijke en natuurlijke kwaliteit van het gebied. Rijkswaterstaat legt meteen een netwerk van wandel- en fietspaden aan. Daarmee wordt het gebied beter toegangelijk en aangesloten op recreatieve routes in de provincie Gelderland. De nieuwe natuur in Stadsblokken-Meinerswijk vormt een schakel tussen park Lingezegen en park Sonsbeek. De provincie Gelderland draagt bij aan de groene buffer omdat de ruimtelijke kwaliteit voor inwoners van Arnhem daarmee flink omhoog gaat. Een vissteiger en trekpontje completeren de recreatieve voorzieningen.
Historie keert weer
Stadsblokken-Meinerswijk draagt de sporen van een rijk verleden. Rond het begin van onze jaartelling was het gebied onderdeel van de versterkte noordgrens van het Romeinse rijk; de plek van het castellum - een vesting voor de verdediging - is bekend. In de vorige eeuw was het gebied een schakel in de IJssellinie, die eveneens diende voor de verdediging. Steenfabricage en scheepsbouw zijn gezichtsbepalende activiteiten geweest in de geschiedenis van het gebied. Een kopgroep cultuurhistorie werkt nu een plan uit om elementen van de cultuurhistorie terug te brengen én ook om ruimte voor nieuwe culturele activiteiten te creëren. Ook daarom investeert de provincie in het plan: de cultuurhistorische waarden worden beter beleefbaar gemaakt en de recreatieve mogelijkheden van het gebied worden versterkt. Participatie De gebiedsvisie Stadsblokken-Meinerswijk is opgesteld in een participatieproces met de Arnhemse bevolking. Betrokken bewoners, bedrijven en belangenorganisaties hebben meegedacht over de gebiedsinrichting. Vertegenwoordigers van instellingen en organisaties waren uitgenodigd bij de start. Ook bij de verdere uitwerking van de plannen zullen Arnhemmers nauw worden betrokken. Het maken en uitvoeren van het groene en creatieve concept biedt plaats voor studie- en leerwerkplekken.
Samenwerking
4 februari hebben provincie, gemeente en Rijkswaterstaat hun samenwerking bezegeld. De drie overheden hebben hun belangen in één plan verenigd: duurzame bescherming tegen hoogwater, versterking van de groene, ruimtelijke kwaliteit, vergroting van recreatieve mogelijkheden én (her)beleving van cultuur en cultuurhistorie. De provincie Gelderland heeft de benodigde vergunningen voortvarend afgegeven. Tegen geen enkele vergunning is beroep ingediend. De aanleg van één van Europa’s grootste stadsuiterwaardenparken kan gaan beginnen.
Tekst is afkomstig van het persbericht van de gemeente Arnhem d.d. 04.02.2013 (zie www.arnhem.nl).