De Arnhemse gemeenteraad buigt zich momenteel over de Ruimtelijke visie Rijnkade, die naar verwachting maandag 13 december 2010 vastgesteld zal worden. GroenLinks Arnhem is voornemens een motie in te dienen, waarin voorgesteld wordt walstroom te realiseren voor het deel van de Nieuwe Kade (ten oosten van de John Frostbrug). Dit houdt in dat er een voorziening wordt geplaatst, waarmee boten die aangemeerd zijn op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier van stroom kunnen worden voorzien. Hoewel ook technieken om generatoren milieuvriendelijker te maken steeds verder ontwikkeld worden, ziet GroenLinks walstroom als de beste en meest milieuvriendelijke oplossing, zeker gezien het feit de gemeente Arnhem haar energie duurzaam inkoopt.

Uit een haalbaarheidsstudie die in opdracht van het College is uitgevoerd blijkt bovendien dat walstroom zeker een haalbare optie is. Wel heeft de wethouder Van Gastel laten weten dat vanwege het feit dat Arnhem zowel een hoge als een lage kade kent, aanvullend onderzoek nodig zal zijn. GroenLinks-commissielid Michiel Boerstal: “er worden door het College acht redenen geboden waarom voorlopig van walstroom af moet worden gezien, maar er zijn evenzoveel argumenten voor het nu realiseren van walstroom te bedenken. Uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt tevens dat het verrekentarief voor walstroom concurrerend zal zijn ten opzichte van het verrekentarief voor diesel”. De motie zal gepaard gaan met een volledig dekkingsvoorstel.

Enkele andere fracties gaven aan bedenkingen te hebben bij de keuze voor walstroom. In reactie op zorgen van de VVD-fractie over de hoogte van de prijs in de toekomst, wees Michiel erop dat – hoewel hierover natuurlijk niet met zekerheid uitspraken gedaan kunnen worden – het zeer waarschijnlijk is dat de prijs concurrerend blijft, onder andere vanwege het feit dat op dit de olieprijs in de toekomst weer zal gaan stijgen als de economie verder aantrekt. Aangezien de gemeente grootschalig duurzame energie inkoopt, kan de gemeente (waarschijnlijk) een stabiel tarief bedingen bij de leverancier. Daarnaast heeft GroenLinks, in reactie op een vraag van D66, betoogd dat dit voorstel absoluut op weegt tegen de bezuinigingsvoorstellen die er liggen. Bovendien kan GroenLinks zich niet vinden in de zorgen van D66 dat het aanleggen van walstroom schippers niet zal aanmoedigen om zelf milieuvriendelijker generatoren aan te schaffen: de normering, waar D66 zelf ook over sprak, zal ook wanneer voor walstroom gekozen wordt zorgen voor een stimulans waardoor schepen steeds meer betere aggregaten zullen gaan plaatsen. De CDA-fractie viel GroenLinks bij door te benadrukken dat Arnhem een gastvrije stad wil zijn, en dat het bieden van walstroom hierin een toegevoegde waarde heeft. Michiel: “normeren is goed, faciliteren is beter. Dit is het moment om te kiezen voor walstroom, zodat Arnhem als derde stad in Nederland op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier haar gasten-te-schip ontvangt”.

_______________________________________________________________________________________

 

Bron: De Gelderlander 30-11-2010

Snel onderzoek naar haalbaarheid walstroom

door Piet Venhuizen ARNHEM – De aanleg van groene walstroom op de Arnhemse Nieu we Kade moet een serieuze kans krijgen, zegt raadscommissielid Michiel Boerstal (GroenLinks). Daarom gaat hij nog voor de raads vergadering van 13 december zelf een haalbaarheidsonderzoek doen. Is het resultaat positief, dan komt hij in de raad met een motie voor verder onderzoek.

Walstroom is bestemd voor sche pen die aanmeren. Nu halen zij hun stroom uit aggregaten die op diesel lopen. Boerstal wil aan de vervuiling van deze apparaten een einde maken.

Walstroom langs de hele kade is niet haalbaar, dat staat vast. De aanleg zou ruim 2 miljoen kosten, wat zou nopen tot een kilowatt uurprijs van 33 cent. Diesel kost 17 cent. „Dan leg je dus walstroom aan, maar krijg je geen klanten”, zegt Boerstal.

Aanleg van walstroom aan alleen de Nieuwe Kade, het stuk ten oos ten van de John Frostbrug, kost naar schatting 8,5 ton. Dat zou een
prijs opleveren van 19 cent per ki lowattuur. „ Aardig concurrerend”, zegt Boerstal. Juist aan de Nieuwe Kade, die wordt versmald, wil de gemeente in de komende jaren ruimte maken voor grote passa giersschepen.

Jan deWit ( D66) verzette zich gis teravond tijdens de vergadering van de raadscommissie VROM te gen het plan. „Het staat vast dat de eisen die aan aggregaten gesteld worden de komende jaren veel strenger worden. Zo lost het pro bleem zich vanzelf grotendeels op. Ik steek die 8,5 ton liever in de iso latie
van woningen.” Wethouder Margreet van Gastel (VVD) hield de commissie voor dat je het gebruik van walstroom aan geen enkele schipper kunt ver plichten. „Moet je die aanleg niet tegelijk met andere steden doen?”, vroeg zij zich af. „ Zo gaan schepen Arnhem misschien mijden.” Zij wees er ook op dat walstroom in Nederland slechts in twee steden bestaat en daar niet kostendek kend is. „Bovendien is het bedrag voor aanleg van 8,5 ton niet zeker. Het is maar een schatting.”