Gisteren was er een conferentie voor de gemeenteraad van Arnhem over het onderwerp bezuinigingen. In het voorjaar van 2011 zal de raad besluiten moeten nemen over een te realiseren bezuinigingsbedrag van in totaal e 25 miljoen. De raad kan daarbij kiezen uit een door het college aangedragen palet aan voorstellen van in totaal € 35 miljoen. Het betreft voor Arnhemse begrippen een megabezuiniging. Het is goed om tijdig na te denken over de wijze waarop we een dergelijke bezuinigingsoperatie kunnen benaderen. Het is nuttig over verschillende invalshoeken te beschikken, over denkrichtingen, over verschillende soorten benaderingen.
De conferentie beoogde daaraan een bijdrage te leveren. Met behulp van een aantal externe sprekers en sprekers vanuit de Arnhemse samenleving kon er een eerste verkenning plaatsvinden. Tijdens de conferentie stonden drie thema’s centraal: Het eerste thema bracht ‘de stedelijke problematiek’ en de daarbij aan de orde zijnde uitdagingen in beeld. Wat komt er op ons af de komende tien, twintig jaar? Met welke toekomstscenario’s moeten wij rekening houden? En dat alles wetende hoe kijken we dan tegen de noodzaak om te bezuinigen aan. Het tweede thema ging over het kiezen tussen en binnen beleidsterreinen. En het gaat over ‘sociaal bezuinigen’. Wat is (sociaal) verantwoord bezuinigen?
Wat zijn ‘goede’, wat zijn ‘slechte’ bezuinigingen? Zijn er bezuinigingsmogelijkheden die de kwetsbare mensen en sociale structuren buiten schot houden? Het derde thema ging over ‘de veranderende rol van de lokale overheid’: wat voor soort gemeente willen wij zijn? Hoe kijken wij naar de verantwoordelijkheid van de gemeente en die van ‘de’ samenleving? Hoe moet die gemeente functioneren? Volgens welke bestuursstijl? En wat betekent dat voor de organisatie van de gemeente?
Een korte samenvatting geven van deze middag en avond is onmogelijk. Wel wees iedereen de raad op het feit dat er duidelijke keuzes gemaakt moeten worden, goed gecommuniceerd moet worden en van wantrouwen naar vertrouwen moet gaan. Daar was de motie van vorige week (zie http://arnhem.groenlinks.nl/node/56118 ) een goede aanzet toe.
Ontwikkelaar waarschuwt Arnhem voor nieuwe fata morgana's bij bouwwoede
(Bron: Gelderlander 16 november 2010)
ARNHEM - Ontwikkelaar Rudy Stroink van TCN waarschuwt het gemeentebestuur van Arnhem om nooit meer te vallen voor grootse plannen. "Je wilt niet weten hoeveel van die plannen wijzelf hebben gehad als ontwikkelaar en hoeveel ze ons gekost hebben."
"Fata morgana's zijn het, je blijft maar lopen naar de horizon maar je komt er niet. Hou op met grootse plannen maken. Kies voor kleine projecten en kleine stappen."
Stroink bracht zijn advies maandagavond te berde op het stadhuis in Arnhem, waar de gemeenteraad zich door deskundigen liet voorbereiden op keuzes maken bij 25 miljoen euro aan bezuinigingen.
Voorzitter Pier Nabuurs van de Raad van Bestuur van de KEMA pleitte voor een overheid die knopen doorhakt en geen zoete broodjes blijft bakken met de bevolking met inspraakprocessen. "U krijgt vier jaar lang het mandaat, gebruik dat dan ook. Kiest u voor windmolens, ga dan niet bij mij langs met de vraag of ik zo'n molen achter mijn huis wil. Want dat wil ik niet. Durf te kiezen. Beslis."
De kleinere overheid van de toekomst moet af van regelzucht, zo betoogden verschillende sprekers. Die regelzucht is in Arnhem nog veel te groot, vindt directeur Marco de Wilde van woningcorporatie Portaal. Hij wilde iets leuks doen met een groene gevel van hun kantoor aan het Roermondsplein.
Een paar meter ruimte voor het kantoor hadden ze ervoor nodig. Na maandenlang gedoe krijgt Portaal nu van de gemeente een huurcontract voor een paar tegels van 300 euro per jaar. "Ik vraag me af hoeveel het gekost heeft aan ambtelijke capaciteit om dit te bedenken."
De kleine nieuwe overheid moet vertrouwen schenken en niet op incidenten reageren door weer nieuwe regels te bedenken. Wethouder financiën Martijn Leisink denkt dat dit nog niet zal meevallen. Hij wijst op de dure accountantsverklaring die de gemeente niet langer eist bovenop de boekhouding van instellingen die minder dan 50.000 euro subsidie krijgen.
Wat zou er gebeuren als een van hen het vertrouwen schaadt? Leisink ziet de raadsvragen over het fraudegeval al voor zich. 'Vindt de wethouder het niet de hoogste tijd op opnieuw strakke controle op te leggen?' Leisink: "Ik ben benieuwd of ik dan het lef zal hebben om nee te antwoorden."