Maandagavond is in de raad gesproken over de lening voor Luxor. Hieronder kunt u de bijdrage van Tobias de Groot lezen en beluisteren op Youtube.
Luxor is een belangrijke schakel in de ketenbenadering van cultuur in Arnhem. Onmisbaar. David Willemsen (GroenLinks fractievoorzitter) heeft in de raadsperiode 1998-2002 veel tijd en energie gestoken in de totstandkoming van Luxor als poppodium.
Helaas is de oplevering van het gebouw veel later gerealiseerd dan gepland en hebben de eerste concerten plaatsgevonden tussen de steigers. Men had veel tijd nodig om de geluidsinstallaties te testen, het publiek te bereiken en een goede programmering neer te zetten. Dit alles hoort bij de ‘opstartproblemen’ en was meegenomen in de exploitatie. Toch gaat het financieel nog steeds niet goed met het poppodium. De organisatie heeft een dure leningen moeten afsluiten om inventaris te kopen (van theelepeltjes tot computers e.d.) en huurt het kantoorpand naast Luxor voor 30.000 euro per jaar, omdat er geen kantoor op de achterkant gebouwd is. Daarnaast viel de verhuur de eerste jaren tegen om verschillende redenen. Ook is men nog zoekende naar een goede bedrijfsvoering en programmering.
Voorstel is om 1 miljoen te lenen, het verbeterplan uit te voeren, maandelijkse rapportages te ontvangen en de rentelasten á 36.200 euro zelf te bekostigen en ten laste te leggen van de begroting cultuur. Het komt er dus op neer, dat we de subsidie verhogen met 36.200 euro. De horeca vindt Luxor een aanvulling en is er erg blij mee. Alleen niet als ze commercieel gaan verhuren en programmeren; dan bevindt Luxor zich op hun markt en dat vinden ze concurrentie. Hun stelling is; als je als gemeente een poppodium wil; draag dan ook de kosten en haal ze niet op onze markt als je ’t zelf niet kan betalen. Ons voorstel zou zijn, dat de directie van Luxor samen met de vertegenwoordigers van de horeca in Arnhem op één A4tje opschrijven wat voor hen een acceptabele programmering is, wat een grijs gebied is en wat absoluut niet thuis hoort in Luxor. Spreek daarna af hoe vaak Luxor mag programmeren vanuit het grijze gebied; 12 keer per jaar bijvoorbeeld. Dan is die discussie voor eens en altijd gesloten.
GroenLinks zal de rapportages kritisch volgen, maar wil ook het vertrouwen uitspreken in de uitvoering van het verbeterplan.