De 24-uurs opvang voor verslaafden aan de Remisestraat gaat verbouwd worden tot een centrale doorstroomvoorziening voor daklozen. Dat heeft de Arnhemse gemeenteraad, met steun van de GroenLinks-fractie, besloten door het benodigde investeringskrediet van €2.85 miljoen beschikbaar te stellen. Deze doorstroomvoorziening maakt deel uit van het plan ‘Minder opvang, beter leven’ dat op 30 mei jl. door de raad is vastgesteld. GroenLinks-raadslid Marieke Overbeek: “De herstructurering van de opvangvoorzieningen is hard nodig. De huidige voorzieningen voldoen niet meer en passen niet bij de inzet van dit college op snellere doorstroom en minder opvang.” De fracties ChristenUnie, CDA, Zuid Centraal, PvdA, Pro Arnhem, Trots op Nederland en Arnhems Belang maakten van het agendapunt gebruik om een amendement over de crisisopvang in te dienen, waarvoor de financiële dekking uit het investeringskrediet voor de doorstroomvoorziening gehaald moest worden. Dit amendement heeft geen meerderheid gekregen in de raad. Marieke legt uit: “De indieners wilden de crisisopvang een jaar langer behouden. De financiële dekking die ze daarvoor aandroegen deugde echter niet. Bovendien vindt de GroenLinks-fractie dat er geen reden is voor de raad om op de stoel van het college te gaan zitten. Uit een gesprek tussen GroenLinks en Iriszorg over de crisisopvang is gebleken dat onze visies overeen komen. Iriszorg onderschrijft de uitgangspunten van de nota ‘Minder opvang, beter leven’. Ook heeft wethouder Henk Kok een voor GroenLinks heel belangrijk toezeggingen gedaan: er komt na 1 januari niemand onvrijwillig op straat die een beroep op de crisisopvang doet. GroenLinks heeft het amendement niet gesteund omdat ze vindt dat de raad zich niet moet bemoeien met de onderhandelingen tussen het college en Iriszorg.”
De nota: 'Minder opvang beter leven' bevat een visie op de toekomst van de daklozen en verslavingszorg in Arnhem. De inzet op preventie en een herstructurering van de opvangvoorzieningen zijn er op gericht mensen straks sneller weer een eigen thuis te bieden in een meer of minder zelfstandige woonvorm of een nieuwe eigen woning. Hiervoor zijn een paar grote hervormingen noodzakelijk. Zoals de verbouwing van de Remisestraat tot brede doorstroomvoorziening en het anders organiseren van de crisisopvang.
De indieners van het amendement “Crisis”, inclusief in eerste instantie ook de SP-fractie, waren bezorgd over het tijdsbestek waarin de crisisopvang hervormd wordt. Het tempo ligt erg hoog en ze zijn bang dat het nieuwe opvang-model nog niet per 1 januari 2012 werkbaar is. Ook maken de indieners zich zorgen over de mogelijkheid dat mensen uit de 24-uurs crisis opvang in een aantal bedden in de doorstroomvoorziening terecht zouden kunnen komen. Wethouder Henk Kok wist met zijn toezeggingen de SP-fractie gerust te stellen. Kok: “IrisZorg heeft me overtuigd dat we de kleine groep mensen die echt 24-uurs opvang nodig hebben niet in de Remisestraat moeten opvangen. Voor hen gaan we samen met gemeenten als Nijmegen en Doetinchem een bovenregionale opvang organiseren. Zolang die nog niet geregeld is kan deze groep van de bestaande crisisopvang gebruik blijven maken."
Marieke concludeert: "het is goed dat de kredietaanvraag is toegekend . De toezeggingen van de wethouder zijn genoeg. Verder moeten we het college haar werk laten doen. Als commissie worden we twee maandelijks gerapporteerd over de voortgang van dit enorm ingewikkelde project. Mochten er dingen niet goed gaan dan kunnen we als raad dus ieder moment aan de bel trekken."