Zoals alle Arnhemmers zullen beamen, is de gemeente Arnhem tijdens het hevige winterweer van de afgelopen weken regelmatig tekort geschoten in gladheidsbestrijding. Het CDA en GroenLinks Arnhem hebben in december schriftelijke vragen gesteld over het sneeuwruimbeleid, maar daar tot op heden nog geen antwoord op gekregen. Er zijn echter nog veel meer partijen die zich druk hebben gemaakt over de gladheid op de Arnhemse wegen en fietspaden. Tijdens de politieke maandagavond van 17 januari gaf wethouder Margreet van Gastel toe dat ook zij niet gelukkig is met hoe de gladheidsbestrijding gelopen is. Daarom heeft ze besloten nu per direct plannen te gaan maken voor de korte termijn, mocht er de komende weken nog sprake zijn van gladheid en sneeuw. Ook gaf ze aan nog voor de zomer met de raad plannen te willen maken voor de periode vanaf 2012, wanneer het contract met de huidige aannemer afgelopen is. GroenLinks-raadslid Sjaak van 't Hof: "We zijn er blij mee dat er nu goed bekeken wordt hoe het beter kan, want zoals het de afgelopen weken ging kan het echt niet. Er blijkt vooral ook erg slecht gecontroleerd te zijn of wel echt gestrooid en geschoven is waar dat zou moeten gebeuren."

De wethouder zei dat ze niet kan garanderen dat er helemaal geen sneeuw meer in de stad zal liggen, maar haar doel is om de overlast sterk te verminderen: "De les die de gemeente geleerd heeft van de afgelopen periode is dat wanneer de dooi inzet je als gemeente niet moet afwachten, maar gewoon doorgaan met je strooibeleid. Daarmee had voorkomen kunnen worden dat de wegen en fietspaden 's nachts weer opvroren, ondanks dat het overdag dooide". Ook moet veel beter gecontroleerd worden of bijvoorbeeld de wegen die met de eerste urgentie aangemerkt zijn, ook echt gestrooid worden. Uit de ervaringen en suggesties van verschillende raadsleden lijkt dit namelijk lang niet altijd het geval geweest te zijn. 

Voor de korte termijn zijn nu plannen gemaakt: de zoutvoorraad is vanaf deze week weer helemaal op peil, en er zijn acht rolbezems aangeschaft waarmee de fietspaden sneeuw- en ijsvrij gemaakt kunnen worden. Nog voor de zomer zal de wethouder met de raad spreken over de gladheidsbestrijding op de langere termijn. Het huidige contract loopt tot 2012, en dus kan nu opnieuw besloten worden waar de prioriteiten liggen. GroenLinks hoopt dat met het aangaan van een nieuw contract de problemen verholpen zullen zijn. Sjaak: "De wethouder heeft meerdere malen benadrukt dat extra maatregelen ook extra geld kosten. Dat is natuurlijk waar, maar als het huidige contract niet deugt zouden we er toch voor moeten kunnen zorgen dat het volgende contract wel aan de verwachtingen voldoet. Bovendien zal de uitvoering veel strakker in de gaten moeten worden gehouden."

Sjaak vroeg bovendien aan de wethouder waarom het huidige contract niet opengebroken kan worden, nu gebleken is dat er echt iets mee mis is. De wethouder meent echter dat het contract acht jaar lang wel aan alle verlangens heeft voldaan, en twee jaar niet. Ze stelt er vraagtekens bij of dat echt voldoende reden is om een lange en dure juridische wet in te slaan. In plaats daarvan stelt zij dus voor om nog voor deze winter aanvullende maatregelen te treffen. Ook vroeg Sjaak zich af of het niet wat laat is om pas in de zomer, zoals de wethouder het in eerste instantie verwoordde, te gaan spreken over het nieuwe beleid, omdat de bestelling voor de komende winter op tijd geplaatst zal moeten worden. Daarop gaf de wethouder aan wel in april al te willen praten over nieuw strooibeleid. Ze benadrukte echter meerdere malen dat volgens haar de zoutvoorraad inmiddels echt weer op orde is.

Tot slot suggereerde Sjaak namens GroenLinks om de strooikaarten te herzien, en daarbij vooral het hoofdfietspadennet goed te bekijken. De wethouder gaf aan in april zeker over de strooikaarten te willen spreken, maar wederom gaf ze aan dat er wel een prijskaartje aan hangt als je meer plaatsen een hogere urgentie geeft. Ook vroeg Sjaak of het klopte dat een aantal gemeentes, waaronder Winterswijk, met beeldbestekken werkt. In een beeldbestek staat hoe de na te streven situatie eruit moet zien (in dit geval: sneeuw- en ijsvrij op de belangrijkste auto- en fietsroutes), zonder gedetailleerd te beschrijven welke maatregelen hiervoor nodig zijn. Die mag de opdrachtnemer zelf bepalen.  De wethouder reageerde verbaasd, en beloofde direct contact op te gaan nemen met deze gemeente om te vragen of dat inderdaad het geval is. Al met al lijkt het erop dat de gemeente Arnhem er veel aan doet vanaf nu problemen met gladheidsbestrijding te voorkomen. GroenLinks hoopt dat de situatie van deze en vorige winter tot het verleden behoort en dat zowel wegen als fietspaden vanaf heden bij bevriezing en sneeuw goed begaanbaar zullen blijven.