Bezuinigen heeft geen zin als je niet tegelijkertijd durft te investeren in nieuwe ontwikkelingen, schrijft GroenLinks-fractievoorzitter David Willemsen.
Wij staan in de gemeentepolitiek aan de vooravond van de meest drastische bezuinigingen in decennia. GroenLinks wil dit proces open en transparant ingaan. Volgens ons heeft het geen zin om met de kaasschaaf te gaan bezuinigen. Wat je doet moet je immers wel goed blijven doen. Na vele bezuinigingsrondes in verleden betekent dit dat je bepaalde zaken dus niet of anders moet doen. Zo kun je kunstinstellingen samenbrengen onder één dak. Je kunt vastgoed afstoten. De gemeente(raad) moet minder geld aan onderzoeken uitgeven en meer daadkracht tonen.
We kunnen minder uitbesteden aan derden. We willen minder regels. Maar vooral moeten we bekijken hoe we de ambtelijke organisatie efficiënter en effectiever kunnen maken. In Arnhem hebben we afgesproken de zorg op peil te houden en dat gaan we ook doen. Maar ook hier kan ongetwijfeld efficiënter gewerkt worden en kun je kiezen bepaalde zaken niet te doen.
Bezuinigen heeft geen zin als je niet tegelijkertijd durft te investeren in nieuwe ontwikkelingen. Alleen maar bezuinigen levert alleen maar stilstand op. Daarom gaan wij het in Arnhem anders doen.
In het Arnhemse lenteakkoord zijn substantiële keuzes gemaakt. Door nu in te zetten en over te gaan op duurzame energie en energiebesparing sla je een brug naar de toekomst. Op 8 december tekenden circa veertig vertegenwoordigers van het Arnhemse bedrijfsleven, onderwijs, overheid, woningcorporaties en (maatschappelijke) instellingen een intentieverklaring onder de noemer ‘Arnhem Energiestad’. Er ontbreekt hier echter een woord: duurzaamheid. Alle bedrijven die getekend hebben houden zich bezig met duurzame energie: ‘Arnhem Duurzame Energiestad’ dekt dus beter de (positieve) lading. Kiezen voor duurzaamheid betekent dat je minder afhankelijk wordt van dure fossiele brandstoffen en prijsschommelingen. Het lokaal opwekken van duurzame energie gaat een echte langdurige besparing opleveren die doorwerkt in vele begrotingen.
Hetzelfde geldt voor energiebesparing. In bestaande bouw valt enorm veel energie te besparen en ook dat leidt tot lange termijnvoordelen in exploitaties. De gemeente dient hierbij zelf een voorbeeldrol te vervullen. Het totale energieverbruik van de gemeente moet onder de loep genomen worden en een radicale omslag is nodig waarbij duurzaamheid de leidraad vormt.
In het lenteakkoord zijn belangrijke keuzes gemaakt: zowel 7 procent duurzame energie als 3 procent energiebesparing per jaar. Deze doelstellingen worden opgepakt in een duurzaam energiebedrijf waarin de bovengenoemde bedrijven en instellingen zitting kunnen nemen. Samen kunnen zij beslissen wat, wanneer en hoe zaken in de praktijk gebracht kunnen worden. Niet van bovenaf opleggen maar kennis vanuit de maatschappij faciliteren. In het gemeentehuis komt een duurzaam energieloket zodat ook de burger mee kan doen met het besparen en opwekken van energie door de juiste informatie en de benodigde vergunningen snel te verstrekken.
Dat is duurzaam bezuinigen.
David Willemsen is fractievoorzitter van GroenLinks in Arnhem.