Geachte heer Eggink,

We maken ons ernstige zorgen over uw voornemen om het aantal studierichtingen binnen ArtEZ-Arnhem sterk uit te dunnen door de opleidingen te gaan centraliseren binnen de drie ArtEZ-vestigingen Zwolle, Enschede en Arnhem.

ArtEZ Arnhem is een kunstopleiding met het breedste aanbod van Nederland. ArtEZ Arnhem biedt nu bachelor- en masteropleidingen aan in beeldende kunst, architectuur, mode, vormgeving, muziek, theater, creative writing, dans en kunsteducatie. Als het aan u ligt zou ArtEZ verschillende afdelingen moeten afstoten om zo te zorgen voor minder overhead en efficiëntere bedrijfsvoering. 

De kosten aan overhead zijn nu maar liefst 52% en volgens de normen van HBO zouden die kosten niet hoger mogen zijn dan 32%. Uitgaven die ten koste gaan van het aanbod voor de leerlingen, waardoor er minder ruimte is voor (gast)-docenten en workshops.

De laatste jaren heeft het op bestuurlijk niveau flink gerommeld en is er binnen ArtEZ veel veranderd. Op het niveau van het onderwijs zelf presteert ArtEZ prima. Verschillende opleidingen zelfs bovenmatig goed. De vrije kunstafdeling is pas sinds september overgestapt op het zogenaamd tutorensysteem naar Duits model, waarbij ervaren docenten, allemaal actief en verdienstelijk binnen de kunstwereld, studenten gedurende hun hele opleidingstraject begeleiden. Een systeem dat na een half jaar al prima functioneert. Wij zijn er van overtuigd dat er qua opleiding, samenstelling van opleidingen en het docententeam weinig hoeft te veranderen en dat daar ook niet het werkelijke probleem ligt. Als het probleem met name de overhead is, dan vinden we dat dát dan ook aangepakt moet worden.

De diversiteit aan opleidingen binnen ArtEZ in Arnhem zorgt juist voor een meerwaarde binnen de school. In de Gelderlander van 13 februari gaven studenten en docenten dit ook heel duidelijk aan. De dansafdeling profiteert bijvoorbeeld van de expertise van het conservatorium, mode van de grafiekafdeling waar stoffen kunnen worden bedrukt . Het zorgt daarnaast ook voor minder voor de hand liggende samenwerkingen en synergie tussen studierichtingen. Ook profiteert ArtEZ van Arnhem met het Modekwartier, een vooraanstaand orkest en theatergezelschap, haar kleinschalige infrastructuur met kleine theaters, een theaterwerkplaats Generale Oost en kunstenaarsvoorzieningen zoals SLAK, grote festivals zoals Sonsbeek, Modebiennale en Living Statues. Een meerwaarde die volledig komt te vervallen bij decentralisatie. Het wegvallen van afdelingen binnen ArtEZ zou ook voor de stad Arnhem een grote verarming betekenen. Een verarming aan dynamiek en aanwas van culturele smaakmakers en ondernemers.

Wij vragen u als interim-manager om de overhead en de werkelijke problemen aan te pakken en te blijven kiezen voor Arnhem als stad met een kunstopleiding met het breedste aanbod van Nederland. Het varen van een stabiele (kunst)koers in de stad vraagt om stabiele partners. De onrust die nu is ontstaan, draagt niet bij aan een positief klimaat, waardoor er alleen maar verliezers zullen zijn.

Paul de Bruijn van Bureau Arnhem schrijft op zijn blog over uw voornemen afgelopen week:

“Tachtig procent van de financieel gedreven reorganisaties mislukt. En zo’n mislukking lokt dan, meestal onder een nieuwe topman (bijna geen topvrouwen die zo’n klus doen), weer een volgende golf van reorganisaties uit. Een heilloze en vooral futloze weg wordt ingeslagen.”.

Wij zijn ervan overtuigt dat decentralisatie werkelijk niet de oplossing is van het probleem en dat het de opleiding als geheel, op de lange duur ernstig zal verschralen. Ga niet uit van een kil financieel model, maar zorg er in plaats daarvan voor dat binnen ArtEZ Arnhem docenten goed hun werk kunnen doen, met voldoende middelen. 

Dat is echt investeren in de toekomst!

Met vriendelijke groet,

Tobias de Groot

Raadslid GroenLinks Arnhem

July Ligtenberg

Directeur Stichting Plaatsmaken

Rob Voerman

Beeldend Kunstenaar

Egbert-Jan Lam

Directeur buroJet, gastdocent Product Design vooropleiding ArtEZ

Jibbe Willems

Schrijver