Al in mei vorig jaar stelde raadslid Mark Coenders schriftelijke vragen over onterecht betaalde boetes rond de bijstand. GroenLinks wilde toen weten of de gemeente de eerder onterecht betaalde boetes zou gaan terugbetalen. Het college gaf aan te wachten op maatregelen van het Rijk. Inmiddels zijn we een half jaar verder en zijn de boetes nog niet terugbetaald. Mark Coenders vroeg tijdens de rondvraag van de raadsvergadering van 1 februari opnieuw aandacht voor dit onderwerp. 

De mensen die onterecht boetes hebben moeten betalen hebben vaak een krappe portemonnee. In mei gaf het college aan de boetes niet terug te betalen, maar te wachten op maatregelen vanuit het Rijk. Herziening van de boetes zou volgens het college ook veel geld kosten. Inmiddels hebben verschillende gemeenten besloten de boetes wel terug te betalen. GroenLinks en PvdA willen dat hier ook in Arnhem nog eens naar gekeken wordt. Wanneer er niet gecompenseerd wordt, heeft dit namelijk ook veel gevolgen voor de beboete mensen en de gemeente.

Mark stelde de volgende vragen aan het college:

1. Is er de afgelopen maanden resultaat geboekt in gesprek met het Rijk over de onterecht betaalde boetes, bijvoorbeeld via de VNG?

2. Is het college inmiddels van mening dat we een weg moeten vinden om mensen die onterecht (te hoge) boetes hebben betaald, te compenseren?

3. In bijvoorbeeld Eindhoven kiest men er voor een vast percentage van toegekende boetes terug te betalen. Dit scheelt veel herzieningen. Is het college bereid hier naar te kijken als herziening van iedere boete niet mogelijk is?

Werthouder Van Burgsteden meldde dat er helaas nog geen resultaten zijn geboekt in de onderhandelingen over dit lastige dossier. Het college is nog niet bereid de te hoge boetes terug te betalen omdat dit neer zou komen op 'het repareren van ondeugdelijk Rijksbeleid'. De partijen in de Raad beraden zich op een vervolg. Mark Coenders: "We kunnen dit niet afschuiven op mensen met een krappe portemonnee."