Het is bijna geen nieuws, maar er was weer een profvoetbalclub in financiële problemen. Deze keer ging het om NEC. Ze wilden geld van de gemeenteraad als ze zouden afzien van iets dat ze niet bezaten. Zoiets tenminste. En omdat ze dat nu niet hebben hebben ze van de Nijmeegse gemeenteraad een lening van 2 miljoen euro gekregen die ze braaf terug gaan betalen.
Tenminste, dat is de afspraak.
Het is niet de kift tegen de Grote Gelderse buur. Het is mijn verbazing over gemeenteraden die telkens weer geld lenen aan een betaald voetbal organisatie (BVO). Gewoon geven mag volgens de Europese regels niet en dus lenen ze het uit. En als die BVO de lening niet terug kan betalen omdat ze anders failliet gaan kiezen de gemeenteraden toch maar voor om de lening niet op te eisen en zo is het toch stiekem een gift.
De afgelopen raadsperiode heb ik me zwaar geërgerd aan de Arnhemse gemeenteraad. Vitesse kon een schuld van 12 miljoen aan de gemeente niet meer betalen. Of de gemeente svp de schuld wilde kwijtschelden want anders gingen de Geel-Zwarten failliet. De gemeenteraad ging akkoord, maar alle partijen met 2 of meer zetels in de raad stemde verdeeld. En als de 1-mansfracties verdeeld hadden kunnen stemmen hadden ze ook een halve stem voor en een halve stem tegen gegeven. Zo kon je geen partij verwijten voor of tegen Vitesse te zijn.
Vorig jaar kwamen er tal van BVO's in problemen. Veendam leek net een bloem waarvan je bloemblaadjes plukt, maar dan niet van “ze houdt van me, ze houdt niet van me” maar “ze gaan wel failliet, ze gaan niet failliet”. Ook andere clubs stonden op omvallen.
RKC werkte met 4 begrotingen, letterlijk voor ieder wat wils. Uit onderzoek bleek dat van de 18 eredivisieclubs er maar (liefst) 3 nog nooit 1 cent van hun gemeente had ontvangen. Niet voor hun stadion en niet om hun begrotingsproblemen op te lossen.
Ooit presteerde 1e divisionist Cambuur het om een schuld van 10 miljoen gulden door de gemeente Leeuwarden te laten overnemen om precies een jaar later weer 10 miljoen schuld te hebben.
Deze zomer kregen 8 BVO's van voetbalbond KNVB strafpunten omdat hun begroting niet klopte of omdat ze een negatief vermogen hadden.
FC Oss had vorig jaar de twijfelachtige eer om als eerste club sinds jaren uit de eerste divisie te degraderen. Ze waren financieel gezond wat mede de oorzaak was van een selectie van onvoldoende kwaliteit. De clubs die zich in de schulden hadden gestoken om niet te degraderen werden beloond.
Eigenlijk zouden er 2 clubs uit de eerste divisie gedegradeerd zijn. HFC Haarlem was echter tijdens het seizoen failliet gegaan. De gemeente weigerde de schuld van 2 miljoen over te nemen. 2 miljoen! Daar deden ze het in Nijmegen wel voor en Arnhem had HFC Haarlem wel 6 keer kunnen redden.
En ik ben trots op de gemeenteraad uit mijn geboortestad.
Ik was een jaar of twaalf toen ik voor het eerst een wedstrijd van HFC Haarlem bijwoonde. Ik heb er Ruud Gullit zijn eerste schreden in het betaald voetbal zien zetten en ik heb ze UEFA-cup wedstrijden zien spelen.
En nog steeds word ik verdrietig als ik aan het faillissement denk.
Na het faillissement fuseerde ze met Kennemerland, waarvan ik als pupil nog 3 jaar de kleuren verdedigd heb, maar er ging geen enkel voetbaltalent in mij verloren.
Haarlem-Kennemerland heet de club nu. Haarlem bracht de accommodatie in, Kennemerland de leden. Ik was er onlangs, zag de oude Haarlem-supporters op de ene tribune en de oude Kennemerland-supporters op de andere tribune zitten. Het had alles weg van vergane glorie. Mijn hart huilde.
Haarlem-Kennemerland won dit weekend na 3 nederlagen haar eerste wedstrijd, maar een snelle terugkeer in de gelederen van het betaald voetbal lijkt er niet in te zitten. Mijn ogen worden dof van het lezen van deze zin.
Maar toch; de gemeente Haarlem heeft goed gehandeld. Ik ben heel trots op ze. Zij weten hoe het hoort: betaald voetbal is geen overheidstaak . De gemeentes horen dit niet financieel te ondersteunen.
Wat is dat toch dat als het om betaald voetbal gaat managers uit het bedrijfsleven waar ze winst naar winst haalde en nooit iets onverantwoords deden ze als directeur in het betaald voetbal de ene stommiteit na de andere begaan. De ene schuld op de andere stapelen.
Wat is dat toch dat als de groenteman op de hoek failliet gaat niemand in de gemeenteraad deze hardwerkende vrouw of man voor het faillissement probeert te behoeden, maar als een BVO failliet dreigt te gaan overal in Nederland, behalve in Haarlem, de gemeenteraden uiteindelijk toch weer om gaan. Hoeveel jaren kan het Theater het Hof draaien op 12 miljoen euro? Hoeveel vertrokken wethouders kan je er van doorbetalen. Waarom is het logisch als als een wethouder 80% gaat verdienen voor 100% werk. Waarom is het logisch om 6 ton te bezuinigen op volwassen-onderwijs in Arnhem En waarom is het gelijktijdig logisch een BVO financieel te steunen?
En waarom gaan er zoveel GroenLinksers akkoord. Op welke manier past het overeind houden van een BVO in de grondbeginselen van GroenLinks?
Op geen enkele manier toch?
Laat NEC de eer de laatste BVO zijn die met gemeenschapsgeld gered is. En laten we in verzet gaan tegen die clubs die het nu nog een keer proberen.
Weet je wat het is: die BVO's zijn hebben de verhalen van Robin Hood verkeerd-om gelezen. Ze nemen het geld dat we veel beter aan mensen en organisaties met een klein budget kunnen geven.
We gaan als Robin Hoods de raadzalen bestormen, en om de dreiging niet te groot te laten lijken laten we pijl en boog thuis. ;-)
Maar we zullen ze krijgen; zij die stelen van de armen.
Jan Willem Rotteveel
op persoonlijke titel