De gemeente Arnhem schept nog geen duidelijkheid over de financiële gevolgen voor instellingen van verhuizing naar het Kennis- en Kunstencluster. Het college geeft wel aan dat zij niet van plan zijn subsidieverhogingen door te voeren, mochten de lasten voor de gebruikers hoger uitvallen dan op dit moment. Een tijdelijke huurverlaging behoort eventueel wel tot de mogelijkheden. Dit blijkt uit een brief die het college naar de Arnhemse gemeenteraad gestuurd heeft naar aanleiding van vragen die Tobias de Groot (GroenLinks) en Jan Soek (Zuid Centraal) in oktober 2011 stelden. Er is grote behoefte aan duidelijkheid over de financiële consequenties voor toekomstige gebruikers van het Kennis- en Kunstencluster. Tobias: “We wisten al dat er bij een aantal instellingen zorgen zijn over of ze, zonder verhoging van de huidige subsidie, de huur in de clusters kunnen opbrengen. Helaas is er nu weinig extra informatie gegeven over de toekomstige huisvestingslasten. De gemeente blijkt niet bereid te zijn tot subsidieverhoging, maar wel tot tijdelijke huurverlaging over te willen gaan. Dat laatste is een geruststelling, omdat dit zorgen over de toekomst deels zou kunnen wegnemen.”
Geen subsidieverhoging, wel tijdelijke huurverlaging
In het Kenniscluster zullen onder andere Het Domein, Bibliotheek Arnhem, de Volksuniversiteit (VU) en het Gelders Archief hun intrek nemen. De VU heeft als enige toekomstige gebruiker van het Kenniscluster expliciet zijn zorgen geuit over de exploitatielasten, mede omdat de VU vanaf 2013 over €41.000 minder subsidie per jaar beschikt. Zij vrezen daardoor de kosten in het Kenniscluster niet op te kunnen brengen. De gemeente Arnhem geeft nu aan dat bij problemen met de huurlasten eventueel “in overleg met de betreffende partij aan een maatoplossing gewerkt” kan worden, zoals nu de situatie met de VU bekeken wordt. Verhoging van de subsidie blijkt echter per definitie niet tot de mogelijkheden te behoren. GroenLinks-raadslid Tobias de Groot: “Gelukkig schrijft het college dat een tijdelijke verlaging van de vaste huur wel tot de mogelijkheden behoort. Dat is zeer hoopvol voor de instellingen, zoals de VU, die bezorgd zijn over hun financiële toekomst. Aan de andere kant is het natuurlijk geen structurele oplossing en kan ik me voorstellen dat het problematisch wordt als meerdere instellingen hiervoor in aanmerking komen”. De VU is namelijk niet de enige toekomstige gebruiker die zich zorgen maakt over de financiële gevolgen van de verhuizing naar een van de clusters. Het college geeft in haar brief aan dat ook een aantal andere beoogde huurders ‘gemengde gevoelens’ koesteren over de toekomstige exploitatiekosten.
Onzekerheid hogere kosten Kunstencluster
Al met al blijkt uit deze nieuwe informatie dat de exploitatie van het Kennis- en Kunstencluster nog met enige zorgen omkleed is. Vooral de financiën van het Kunstencluster (museum, filmhuis en schouwburg) zijn nog niet rond: de gebouwexploitatie van het Kunstencluster is (nog) niet haalbaar en het is nog onduidelijk of de gebruiksexploitatie haalbaar is. Wel is zeker dat de servicelasten voor de instellingen hoger zullen worden, zo stelt het college. GroenLinks-raadslid Tobias de Groot: “We maken ons zorgen omdat instellingen in de problemen zouden kunnen komen door de hogere kosten, zoals de huur en servicekosten. De gemeente geeft aan dat nog niet duidelijk is of en hoeveel die lasten zullen stijgen. Dat leidt tot veel onzekerheid. Je wil bij zo’n groot project toch graag zeker weten dat alle instellingen straks ook daadwerkelijk naar de nieuwe locatie kunnen verhuizen. En dat is nu nog niet het geval.”