Tijdens de raadsvergadering van maandag 13 december is de door GroenLinks en het CDA geïnitieerde motie "Walstroom Rijnkade, een last of een zegen" unaniem aangenomen. De motie werd ingediend door GroenLinks, het CDA Arnhem, Zuid Centraal, de ChristenUnie, Trots op Nederland en de PvdA. Het college wordt verzocht komend jaar een gedegen afwegingenkader omtrent walstroom aan de raad te presenteren, zodat op basis daarvan besloten kan worden of Arnhem walstroom wil of niet.
Walstroom is een voorziening waarmee boten die aangemeerd zijn op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier van stroom kunnen worden voorzien. Met het aannemen van deze motie is duidelijk geworden dat de partijen het erover eens zijn dat (groene) stroom duurzamer en beter voor de luchtkwaliteit is dan het gebruik van fossiele brandstoffen. Bovendien dragen stillere en 'schonere' ligplaatsen bij aan de gastvrijheid van de gemeente. Er is in opdracht van het college van B&W een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar Walstroom, omdat binnen de Ruimtelijke visie Rijnkade werd overwogen walstroom te realiseren voor het deel van de Nieuwe Kade ten oosten van de John Frostbrug. De conclusie van dit onderzoek luidde dat walstroom een haalbare optie is, maar dat er wel een aantal haken en ogen aan zitten. Een specifiek probleem is bijvoorbeeld dat Arnhem zowel een hoge als een lage kade heeft. De wethouder kondigde eerder al aan dat wanneer de raad zich voor walstroom uit zou spreken, er om die reden aanvullend onderzoek nodig zou zijn. GroenLinks is erg blij dat de gehele raad zich achter deze motie schaart. Walstroom kan als een serieuze en interessante mogelijkheid beschouwd worden, en nu is in ieder geval zeker dat binnen een jaar alle voor een afgewogen besluit benodigde informatie tot beschikking van de raad zal staan.
In de commissievergadering van 29 november jl. kondigde GroenLinks aan voornemens te zijn een motie in te dienen waarin voorgesteld wordt walstroom te gaan realiseren. Voorwaarde daarvoor zou wel zijn dat een dekking gevonden zou worden voor het plan. Marieke: "Tijdens het voorbereiden van die motie stuitten we echter telkens op onduidelijkheden en ontstonden steeds weer nieuwe vragen. Uiteindelijk moesten we daardoor concluderen dat het nu nog niet mogelijk is in redelijkheid een standpunt voor of tegen walstroom in te nemen. Ook was het daardoor onmogelijk om een dekking te vinden voor het plan". Ten eerste was onduidelijk wat de diverse sponsoringsvoorbeelden en subsidiemogelijkheden voor walstroom in Arnhem kunnen betekenen. Daarnaast kan er onvoldoende inzicht gegeven worden in de Europese wet- en regelgeving aangaande dit onderwerp en de implicaties die dit bij de keuze voor walstroom in Arnhem kan hebben. Er is ook onvoldoende inzicht in de maatregelen van het Waterschap en Rijkswaterstaat. Tot slot zijn er nog veel vragen omtrent de specifieke Arnhemse situatie, waardoor de technische haalbaarheid en kosten niet voldoende in beeld zijn.
Met deze motie is het deelproject walstroom bovendien losgekoppeld van de Ruimtelijke visie Rijnkade, waarmee de raad dezelfde avond heeft ingestemd. Hierdoor wordt uitvoering van de Ruimtelijke visie Rijnkade niet vertraagd, en dus heeft het college ondertussen een jaar de tijd om een gedegen afwegingenkader op te stellen. Wethouder Van Gastel gaf aan helemaal met de motie in te kunnen stemmen en zegde de gemeenteraad toe alles binnen een jaar op een rijtje te zetten.