De Arnhemse gemeenteraad heeft unaniem de mede door GroenLinks ingediende motie ‘Mensenhandel in beeld’ aangenomen. Daarin roepen we het college op de aanpak van mensenhandel een prominente plek te geven. Ten eerste moet er een lokaal meldpunt mensenhandel komen, om ervoor te zorgen dat deze problematiek zo snel mogelijk opgespoord en dus aangepakt kan worden. Ten tweede moeten slachtoffers van mensenhandel direct worden gehoord als zij aangifte doen. GroenLinks-raadslid Marieke Overbeek: “Het is verschrikkelijk dat mensenhandel een groeiend probleem is in Nederland. Daarom is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen er eenvoudig melding van kunnen maken.” Dankzij de motie neemt het college deze uitgangspunten nu mee bij het uitwerken van de plannen in haar nota Integraal Veiligheidsbeleid.

De indieners van de motie Mensenhandel in beeld, waaronder GroenLinks, hebben het college opgedragen in het Integraal Veiligheidsbeleid de aanpak van mensenhandel een prominente rol te geven. Uit recente cijfers van CoMensha, het Coördinatiecentrum Mensenhandel, is namelijk gebleken dat de mensenhandel in Nederland in één jaar tijd met 23% is toegenomen. Het Centrum Criminaliteitspreventie Veiligheid (CCV) stelt dat gemeenten een cruciale rol spelen in de aanpak van mensenhandel. “Dat betekent dat we nu iets moeten gaan doen,” aldus Marieke Overbeek. “Via een meldpunt in Arnhem is het eenvoudiger om melding te maken van mensenhandel.”

De portefeuillehouder, burgemeester Pauline Krikke, gaf aan het met de raad eens te zijn dat mensenhandel ook lokaal aangepakt moet worden, hoewel ze een regionale aanpak belangrijker vindt. Krikke beloofde met concrete voorstellen te komen en in overleg te gaan met onder andere het Veiligheidshuis, om te onderzoeken wat zij voor het oplossen de mensenhandel-problematiek zouden kunnen betekenen. Overigens benadrukte ze ook dat ze het belangrijk vindt dat er altijd gespecialiseerde mensen beschikbaar moeten zijn wanneer aangifte gedaan wordt: “Mensenhandel is iets buitengewoon abjects. Het komt in veel verschillende manieren voor, maar het bestrijden van al die vormen van mensenhandel heeft prioriteit.”

Met de motie draagt de gemeenteraad het college ook op dat slachtoffers die aangifte doen van mensenhandel direct moeten worden gehoord. Ook moet de gemeente Arnhem actief uitdragen dat het doen van anonieme aangifte mogelijk is. Marieke: “Dit zijn allemaal concrete manieren om de drempel voor het melden van mensenhandel zo laag mogelijk te maken. Je kunt natuurlijk pas actie ondernemen en hulp gaan verlenen als je weet dat er sprake is van mensenhandel. Het is fijn dat Arnhem nu een duidelijk signaal afgegeven heeft: mensenhandel moet op alle mogelijke manieren bestreden worden.” De keuzenota Integrale Veiligheid, waarbij de motie werd ingediend, is ook met unanieme steun van de raad aangenomen. De raad heeft daarmee groen licht gegeven voor de keuze van het college om de prioriteit te leggen bij ‘veiligheid in wijken’ en ‘veiligheid en jeugd’.