Ruud is niet alleen onze huisfotograaf, hij is ook een fantastische kok. Elke nieuwsbrief zal hij een kijkje in zijn keuken geven! Met dit keer: chocoladepannekoeken (zonder tussen-n).

 

U kunt maar beter niet geloven wat u leest. Ik ben geen al te beste kok. Als ik mijn kookkunsten moet vergelijken met mijn fotografie, dan zijn mijn gerechten te vergelijken met onscherpe foto’s.

Ik las laatst iets over oude volkswijken die in Peking moeten wijken voor moderne torenflats. Een nadenkend mens zal hier wellicht verontwaardigd op reageren. Door iets ouds te vervangen door iets nieuws, verlies je iets. En verliezen is niet prettig.

Dit heeft vreemd genoeg iets te maken met pannekoeken. Pannekoeken, vooral die zonder tussen-n, zijn ouderwets en dus helemaal van nu. Ik leg dat zo nog uit. We maken chocoladepannekoeken, heerlijk als toetje. Wat hebben we nodig?

- 500 gram pannekoekmix van de watermolen in Sonsbeek

-

Twee biologische eieren

-

Een halve liter biologische melk

-

Een kwart liter bier

-

Een halve theelepel natuurzout

-

Boter of olie

-

Drie flinke eetlepels cacaopoeder (wees vooral niet te zuinig)

-

Een scheut hagelslag

-

Ijs

Sinds ik over de oude volkswijken van Peking hoorde, vroeg ik me af hoe modern een torenflat eigenlijk is. Het idee kwam me plotseling nogal achterhaald over, alsof het iets is uit de jaren tachtig. Zijn we niet al lang voorbij de uniformering van een mensenleven? Is de moderne mens niet juist op zoek naar individuele zingeving, naar een bewuste en doordachte manier van leven? En smachten we niet naar het evenwicht tussen onszelf en onze omgeving?

Tijd om voor evenwicht te zorgen tussen de ingrediënten. Meng de mix, de eieren, het zout, het bier en de melk in een kom door elkaar tot het een gladde boel is. Voeg daarna de hagelslag en de cacaopoeder toe en meng tot het beslag een egale chocoladebruine kleur heeft. Is dit nog niet het geval, voeg dan meer cacaopoeder en/of hagelslag toe. Giet wat boter in een koekenpan en bak de pannekoeken aan beide kanten tot ze gaar zijn.

Ik vermoed dat ouderwets het nieuwe modern is. We gaan terug naar het handmatige, het vakkundige, de robuustheid van het eerlijke. En daar passen geen torenflats bij waarvoor oude woonwijken worden platgestampt. Die torenflats rieken naar vernietiging en verlies. Nee, doe mij dan maar een pannekoek. Zonder tussen-n, dat wel.

Dien de pannekoeken op terwijl ze nog warm zijn. Schenk er eventueel wat chocoladesaus overheen en leg in het midden een of twee bolletjes ijs. Vanille of koffie-ijs is lekker.

Eet smakelijk!