Maandagavond besprak de gemeenteraad de Koersnota Van Wijken Weten. Van Wijken Weten houdt een nieuwe werkwijze in waarin sturing vanuit de wijken het nieuwe uitgangspunt is. Nog op te richten wijkteams kunnen samen met burgers en organisaties prioriteiten stellen en de specifieke problemen van de wijk oplossen. GroenLinks is een groot voorstander van het bepalen van het beleid in de wijken. Beleid wordt dan dichtbij en met de mensen vorm gegeven. Maar volgens ons kon er nog wel wat worden verbeterd aan de werkwijze zoals voorgesteld door het college, bijvoorbeeld door de Arnhemmers instrumenten te geven waarmee de inspraak vorm gegeven kan worden. Daarom dienden wij twee amendementen en een motie in. Deze werden helaas afgewezen. GroenLinks heeft daarom tegen de Koersnota heeft gestemd.
Cathelijne Bouwkamp: 'Wat ons betreft geeft Van Wijken Weten ruimte aan Arnhemmers bij het vormgeven van hun eigen leefomgeving. Als we van Arnhemmers meer verwachten, dan is het belangrijk dat ze vanaf het begin worden betrokken bij het vormgeven ervan. Hiermee voorkom je dat Arnhemmers het gevoel bekruipt dat taken over de schutting worden gegooid en dat zelfredzaamheid en burgerparticipatie sjieke woorden zijn voor niets minder dan ordinaire bezuinigingen."
Ons eerste amendement had als doel te voorkomen dat de 'wijkteams leefomgeving' de bevoegdheid krijgen om gemotiveerd af te wijken van de geldende beleidskaders. Wat ons betreft is het niet wenselijk om, zonder nu al te weten welke taken zullen worden overgeheveld naar de wijkteams, in te stemmen met het mogen afwijken door de wijkteams van de door het college gestelde kaders. Het tweede amendement probeerde te voorkomen dat de wijken meteen al een extra bezuiniging moeten uitvoeren (afstoten van gemeentelijk bezit) zonder dat nu al duidelijk is wat de exacte financiële consequenties daarvan zijn. De motie 'Arnhemmers meer, beter en eerder betrekken' verzocht het college de inspraak van Arnhemmers vast te leggen in Van Wijken Weten en de Arnhemmers hiervoor instrumenten te geven waar door de wijkbewoners zelf uit gekozen kan worden. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een burgerjury die gevraagd en ongevraagd adviseert over onderwerpen die in de wijk spelen. Een wijkreferendum en het houden van een wijktop zijn andere mogelijkheden. Met deze instrumenten voorkom je dat Arnhemmers het gevoel krijgen dat taken bij hen over de schutting worden gegooid en dat er eigenlijk alleen sprake is van ordinaire bezuinigingen.