GroenLinks afdelingen in Gelderland pleiten voor een symposium over duurzame sportclubs, georganiseerd door de provincie. In een gezamenlijk opinieartikel benadrukken gemeenteraadsleden Tobias de Groot (Arnhem), Bas Koers (Apeldoorn), Adriana Hulsmann (Wageningen) en Faysal Zouay (Nijmegen) de waarde van duurzaamheid in de sport. Geïnspireerd door voorbeelden uit Eindhoven, Rotterdam en Friesland zien ze volop mogelijkheden om duurzaamheid bij sportclubs te stimuleren.

Een sportclub vervult een belangrijke rol in de maatschappij, voor de leden en voor buurten. Hele gezinnen zijn vaak lid van een vereniging op hetzelfde sportpark. Een club speelt daarmee een belangrijke rol in de wijken en heeft ook een voorbeeldfunctie op het gebied van milieu. Zuinig omgaan met energie, afval zien als grondstof, oog hebben voor buurtgenoten, investeren in vrijwilligers en kennis en talent delen zijn belangrijke pijlers van een duurzame sportclub.

Eind februari vond het Symposium Duurzame Sportaccomodaties plaats in Sportstad Heerenveen, een van de duurzaamste sportcomplexen van Noord-Nederland. Deze activiteit was georganiseerd door de provincie Friesland. Veel vitale verenigingen en betrokken clubs deelden hun ervaringen en kennis op het gebied van verduurzaming. Aan de hand van een aantal concrete voorbeelden werd duidelijk gemaakt wat haalbare maatregelen zijn en hoe deze gerealiseerd kunnen worden.

Douchen op kosten van de zon, een extra veld mede mogelijk gemaakt uit de huuropbrengsten van de buitenschoolse opvang, oude sporttenues voor landen in Afrika, een sporttoernooi voor de buurt, een lagere rekening van de afvalophaler door afval te scheiden, een sponsorclub die maatschappelijk verantwoord onderneemt en een overschot aan vrijwilligers en bestuursleden: mooie voorbeelden, ook voor sportclubs in Gelderland. Investeringen in duurzaamheid verdienen zich steeds sneller terug, zowel op het gebied van kosten als menskracht en kennis. Reden temeer om in onze stad snel aan de slag gaan met het verduurzamen van sportclubs en sportaccommodaties.

De gemeente Rotterdam heeft 1,2 miljoen euro gereserveerd voor investeringen in energiebesparing en duurzame energieopwekking. Hockeyvereniging Leonidas was voor de wethouder sport een belangrijke inspiratiebron. Op het dak van het clubhuis zijn in 2012 voldoende zonnepanelen geïnstalleerd om de vraag naar elektriciteit met circa 65 procent te dekken.

Bewegingssensoren, isolatie en LED-verlichting zorgen voor een afname van het energieverbruik. In combinatie met zonnepanelen op de daken van de tribunes en kleedkamers kan de energierekening zelfs in de buurt van de nul euro uitkomen. In tijden van bezuinigingen en stijgende kosten is duurzaamheid een perfecte manier om kosten te besparen en sportclubs financieel fit te houden

Naast milieumaatregelen horen ook sociale aspecten bij duurzaamheid. Het aantal vrijwilligers loopt terug, terwijl zij onmisbaar zijn voor een goed draaiende club. Een goed vrijwilligersbeleid, inclusief werving en begeleiding zijn zeer belangrijk.

Om de bezetting en de exploitatie van sportparken te verbeteren, is het combineren van voorzieningen en activiteiten noodzakelijk. Een sportpark is rendabel als ’s ochtends kinderen naar de opvang in de kantine gaan, ouders de fysiotherapeut op het complex bezoeken, om 10 uur de senioren gaan sporten, om 11 uur de eerste scholen hun gymles geven, om 12 uur de overblijf van de basisscholen plaatsvindt en om 13 uur het speciaal onderwijs gymlessen krijgt. Vanaf 14 uur is er een huiswerkklas voor het voortgezet onderwijs en vanaf 15 uur buitenschoolse opvang. Om 16 uur beginnen verschillende trainingen van de club en komen jongeren uit de wijk sporten en spelen. Vanaf een uur of 17 starten de ongeorganiseerde sporters uit de wijk hun looprondje bij het sportpark of skateboarden op een speciale plek. ’s Avonds zijn er weer trainingen van de club. Op die manier bind je leden, zorg je voor sfeer, identiteit en ontmoeting en kan er gewerkt worden aan een duurzame vereniging.

Het zou mooi zijn als voorbeelden van duurzame sportaccommodaties worden getoond op een symposium, georganiseerd door de provincie Gelderland, om alle Gelderse verenigingen te inspireren.

Een opinie-artikel van:

Tobias de Groot (GroenLinks Arnhem)
Bas Koers (GroenLinks Apeldoorn)
Adriana Hulsmann (GroenLinks Wageningen)
Faysal Zouay (GroenLinks Nijmegen)