De Galgenberg is een voormalige schietbaan en munitieopslag van het ministerie van Defensie, gelegen ten noorden van de Schelmseweg ter hoogte van begraafplaats Moscowa. In een aantal opstallen op dit terrein wonen 15 mensen, sommigen van hen al meer dan 20 jaar. Zij hebben gebouwen gekraakt en bewoonbaar gemaakt. Defensie, dat De Galgenberg heeft gehuurd van de gemeente Arnhem, heeft de rechter zover gekregen dat de krakers het terrein in de loop van augustus 2010 moeten hebben verlaten. Vanaf dat moment gaat de gemeente de met lood vervuilde delen van de schietbaan saneren en een groot deel van het gebied inrichten als locatie waar hondenverenigingen hun sport kunnen beoefenen. Nu al is er een politiehondenoefenterrein van de politie Midden-Gelderland. Andere hondensportverenigingen komen naar deze locatie van plekken waar ze, volgens natuurorganisatie IVN, de natuur meer schade berokkenen dan op De Galgenberg.
Bewoners moeten weg, maar worden betrokken bij de herinrichting. De Galgenberg is een voormalige schietbaan en munitieopslag van het ministerie van Defensie, gelegen ten noorden van de Schelmseweg ter hoogte van begraafplaats Moscowa. In een aantal opstallen op dit terrein wonen 15 mensen, sommigen van hen al meer dan 20 jaar. Zij hebben gebouwen gekraakt en bewoonbaar gemaakt. Defensie, dat De Galgenberg heeft gehuurd van de gemeente Arnhem, heeft de rechter zover gekregen dat de krakers het terrein in de loop van augustus 2010 moeten hebben verlaten. Vanaf dat moment gaat de gemeente de met lood vervuilde delen van de schietbaan saneren en een groot deel van het gebied inrichten als locatie waar hondenverenigingen hun sport kunnen beoefenen. Nu al is er een politiehondenoefenterrein van de politie Midden-Gelderland. Andere hondensportverenigingen komen naar deze locatie van plekken waar ze, volgens natuurorganisatie IVN, de natuur meer schade berokkenen dan op De Galgenberg.
De bewoners van De Galgenberg hebben met een burgerinitiatief geprobeerd de gemeenteraad van Arnhem zo ver te krijgen dat de gemeente in overleg met hen een nieuw inrichtingsplan gaat maken. Zij vinden het door de gemeente gemaakte plan niet goed. GroenLinks is dat met hen eens. Toch heeft de fractie van GroenLinks, net als de meeste andere raadsleden (op één na), het burgerinitiatief niet gesteund, omdat de inzet van de bewoners is dat zij op De Galgenberg mogen blijven wonen. Op grond van een enkele jaren geleden door de raad vastgesteld bestemmingsplan is dat niet mogelijk. De raad heeft wel een mede door GroenLinks ingediende motie aangenomen waarin het college van Burgemeester en Wethouders wordt verzocht de bewoners te betrekken bij het ‘vervolmaken’ van het inrichtingsplan. Het is te prijzen dat de bewoners van De Galgenberg, ondanks het feit dat zij moeten verhuizen, willen meedenken over aanpassing van het plan. Op verzoek van de bewoners denkt GroenLinks met hen mee. Wethouder Margreet van Gastel heeft beloofd dat de bewoners van De Galgenberg voorrang krijgen bij het vinden van nieuwe, geschikte huisvesting.