Tijdens de raadsvergadering van maandag 13 december is het bestemmingsplan voor Hoogstede-Klingelbeek vastgesteld. De voorafgaande weken is uitgebreid vergaderd over het bestemmingsplan. Hoewel een meerderheid van de raad positief tegenover het plan stond, was er onenigheid over de communicatie omtrent de nokhoogte van de te bouwen woningen. Sjaak van 't Hof, raadslid voor GroenLinks: "Gelet op het intensieve participatieproces en de wijze waarop in het bestemmingsplan gehoor is gegeven aan de wensen van omwonenden, is er geen reden om tegen het plan te zijn. Het is een mooi plan, dat aan 90% van de eisen van de bewoners voldoet. Dat niet iedereen blij is met de voorgestelde nokhoogte is voor GroenLinks geen reden om het plan niet aan te nemen".

Het plan betreft de bestemming van het gebied in het westen van Arnhem dat in het noorden wordt begrensd door de Utrechtseweg, in het oosten en zuiden door de Klingelbeekseweg en in het westen door een nieuw aan te leggen verbindingsweg tussen de Utrechtsestraat en de Klingelbeekseweg. De gemeente Arnhem wil dit gebied feitelijk al sinds de jaren ’50 bebouwen. Omdat de buurtbewoners sterk betrokken zijn bij de toekomst van hun wijk zijn zij goed georganiseerd en hebben zij altijd graag willen meedenken in de besluitvorming over dit gebied. Volgens GroenLinks is er sprake geweest van een goed en constructief proces waar de buurtbewoners inderdaad regelmatig bij zijn betrokken. Sjaak van ’t Hof, gemeenteraadslid namens GroenLinks: “Het is een lang maar goed proces geweest, waarbij veel overleg tussen de verschillende partijen plaatsgevonden heeft”.

Tijdens de informatieve bespreking lag de nadruk nogal op het feit dat bewoners niet op de hoogte waren van het gegeven dat de nokhoogte van de te bouwen huizen (maximaal) twaalf meter zal zijn. Zij gaven aan dat dit voor hen problematisch is, omdat gedurende een aantal maanden de hoge panden voor veel schaduw zouden zorgen. Enkele partijen voerden tijdens de meningsvormende fase aan dat uit referentiebeelden in de gebiedsvisie afgeleid zou kunnen worden dat de bebouwing maximaal negen meter hoog zou worden. Sjaak wees er echter tijdens de vergadering op dat de betreffende tekeningen dwarsdoorsneden zijn, en dat de verticale afmetingen in zijn geheel niet op schaal zijn – zo zouden volwassen mensen in de tekening omgerekend zo’n 1.50 m hoog zijn. Sjaak: “Of er nu wel of niet goed over gecommuniceerd is, uit deze tekeningen kan in ieder geval niet opgemaakt worden dat de bebouwing niet hoger dan negen meter zal worden”. GroenLinks vindt het mooi dat getracht wordt de nieuwbouw een dorps karakter te geven. Volgens de architect is – mede voor het creëren van ‘doorkijkjes’ tussen de woningen – het dan nodig om tot zo’n twaalf meter hoogte te bouwen, wil je woningen van drie verdiepingen kunnen maken.

Opvallend was dat, hoewel de bewoners vooral problemen hebben met de schaduw die de hoge woningen dreigen te veroorzaken, een aantal partijen vooral op onvolkomenheden in de communicatie met de bewoners wees. Sjaak: “Er zijn door die partijen geen inhoudelijke tegenargumenten gegeven, maar slechts argumenten die te maken hebben met het communicatieproces”. Wel heeft GroenLinks een amendement van D66 gesteund, waarin gepleit werd om de ontheffingsbevoegdheid van het college van B&W betreffende de hoogte in het middengebied aan te passen naar 0%. Een meerderheid van de raad heeft voor dit amendement gestemd, waardoor de bewoners nu wel de zekerheid hebben dat de woningen niet nog eens met 10% verhoogd kunnen worden. Wethouder Elfrink gaf aan dat de 12 meter voldoende is om het type woningen dat beoogd wordt te realiseren, en dat hij dus prima kan leven met het amendement van D66. "GroenLinks heeft nu ingestemd met het bestemmingsplan, en vindt dat het plan er goed uit ziet. We wensen de wethouder dan ook veel succes met de voortgang van het proces”.