Arnhem is een van de grootste gemeenten in Nederland die nog geen groene stroom inkoopt. De gemeente heeft nog weinig tot geen moeite gedaan om dit te veranderen. Dit blijkt deze week uit een onderzoek in opdracht van Greenpeace. GroenLinks vindt dat dit anders moet. Raadslid Tobias de Groot stelt daarom aanstaande maandag hierover vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Tobias: “Het is hoog tijd dat Arnhem overschakelt op groene stroom.” Een vanuit de afdeling van GroenLinks Arnhem gestarte online petitie die het college oproept nu eindelijk eens groene stroom in te kopen, haalde in twee dagen tijd al meer dan 100 handtekeningen.

Volgens het onderzoek 'Kortsluiting op de groene energiemarkt' kopen al 108 Nederlandse gemeenten echte groene stroom in en een behoorlijk aantal andere gemeenten is op de goede weg. Arnhem hoort hier niet bij. Als Arnhem zijn eigen ambities wil halen, moet hier snel verandering in komen. Deze ambities staan bijvoorbeeld beschreven in het gemeentelijke programmaplan 'Energy Made in Arnhem'. Tobias de Groot zal daarom maandag aan het college vragen hoe het komt dat Arnhem al jarenlang niets aan duurzame stroominkoop doet, wanneer Arnhem overgaat op de inkoop van groene stroom en welke concrete acties we nog in 2016 van het college kunnen verwachten om het aandeel duurzame energie aanzienlijk toe te laten nemen. Tobias de Groot: “Vorige week antwoordde het college op onze vragen over de Arnhemse duurzaamheidsdoelstellingen nog dat ingezet wordt op het vergroten van het aandeel duurzame energie in Arnhem. GroenLinks vindt het daarom onbegrijpelijk dat de gemeente blijkbaar nog steeds geen groene stroom inkoopt. En dat de gemeente blijkbaar al twee jaar zonder resultaat op zoek is naar mogelijkheden om regionaal opgewekte groene stroom in te kopen.”

Arnhemmers die ook vinden dat het de hoogste tijd is dat de gemeente groene stroom gaat inkopen kunnen hiervoor de petitie tekenen. Initiatiefnemer van de petitie en GroenLinks-lid Menno Kuiper: “Arnhem is een van de grootste steden die nog niet over is op groene stroom. Dat moet anders. In 2010 heeft de Europese Unie geformuleerd dat in 2020 minimaal 20% van de stroom hernieuwbaar dient te zijn. De overheid moedigt ook actief het bedrijfsleven aan om deze doelstelling te halen. Dan kan de gemeente Arnhem toch niet achterwege blijven? Ook is Arnhem een millenniumgemeente, waarin het belangrijke doel geformuleerd is van een duurzame leefomgeving. De gemeente moet haar daden bij haar woorden aan laten sluiten. Arnhem is er trots op de groenste stad van Nederland te zijn, met het prachtige Sonsbeekpark, de uitgestrekte Veluwe en het unieke Mijnerswijk. De groenste stad van Nederland niet op groene stroom? Ik schaam mij er oprecht voor, dat Arnhem rood gekleurd staat op deze kaart.  Teken daarom deze petitie!” De petitie is te vinden op https://www.petitiestarter.nl/petitions/arnhem-op-groene-stroom.