Tijdens de besluitvormende raadsvergadering van afgelopen maandag 28 maart zijn drie besluiten genomen over Rijnboog – alle drie met goedkeuring van de Arnhemse GroenLinks-fractie. De bestemmingsreserve voor ‘Cultuur in Rijnboog’ is vastgesteld: een plan waar GroenLinks al lange tijd voorstander van is. Ten tweede is het ‘bestemmingsplan Rijnboog-Kenniscluster’ vastgesteld, dat grotendeels in lijn is met ideeën uit het GroenLinks-verkiezingsprogramma. Tot slot is ook de ‘Nota van Randvoorwaarden en Schetsontwerp Rijnboog/Nieuwstraat’ aangenomen. Wat de fractie betreft is dit een gedegen voorstel waarin ambities vermeld staan die bij Arnhem passen. Ook het amendement dat GroenLinks mee indiende om de kunst- en cultuursector bij het proces te betrekken en zo een ‘creatieve start’ te maken is aangenomen, waardoor spoedig al zichtbaar zal worden dat Rijnboog een bruisend gebied wordt waar altijd wat te doen is – vooral ook op cultureel vlak.

Wat betreft het eerste stuk dat aangenomen is, waarmee een bestemmingsreserve wordt ingesteld voor Cultuur in Rijnboog, heeft GroenLinks een aantal voorwaarden gesteld. Het plan dient financieel haalbaar te zijn, het gebied moet aantrekkelijk zijn voor voetgangers, het onderwerp duurzaamheid moet in acht worden genomen en cultuurinstellingen moeten inhoudelijk vernieuwd worden. GroenLinks-raadslid Tobias de Groot: “Aan al deze voorwaarden is nu voldaan. Daarom hebben we nu ingestemd met het voorstel”. Het Cultuurcluster waar het hier om gaat bevat twee componenten, het kenniscluster en het kunstencluster. Door een bestemmingsreserve in te stellen voegt het college gelden toe om het project haalbaar te maken. Tobias deed nog een suggestie om het structurele tekort van €2.8 miljoen deels op te kunnen lossen: “Arnhem kan een voorbeeld nemen aan Rotterdam, waar nu de eerste ‘groene schouwburg’ van Nederland gebouwd wordt. Met steun van een energie-onderneming wordt bij zowel de bouw als de programmering van deze schouwburg sterk gewerkt aan duurzaamheid. Zo wordt er onder andere een luchtbehandelingssysteem geplaatst dat vrijwel geen energie kost: typisch iets waar GroenLinksers van dromen”.

Doordat de raad ten tweede ingestemd heeft met het bestemmingsplan Rijnboog-Kenniscluster, is nu zeker dat het kenniscluster komt te liggen tussen de Oude Oeverstraat en de Nieuwe Oeverstraat. Het stuk biedt de juridische mogelijkheid voor de bouw van het kenniscluster: het nieuwe huis van de Bibliotheek Arnhem, het Gelders Archief, het Historisch Museum Arnhem, de Volksuniversiteit Arnhem, het Kunstbedrijf van kunst en cultuur Arnhem en enkele creatieve opleidingen van Rijn IJssel. Tobias: “Het bestemmingsplan is feitelijk maar een formaliteit, maar het geeft wel vorm aan een kenniscluster zoals wij dat als GroenLinks ook beoogden in ons verkiezingsprogramma”. Daarin staat onder andere: ‘Nieuwe huisvesting en kruisbestuiving van verschillende kunstvormen kunnen de grotere kunstinstellingen in Arnhem nieuwe impulsen geven’.

Het belangrijkste besluit van de avond met betrekking tot Rijnboog was echter het derde: het vaststellen van de ‘Nota van Randvoorwaarden en Schetsontwerp Rijnboog/Nieuwstraat’. Deze plannen zullen ten grondslag liggen aan het stedenbouwkundig plan voor Rijnboog, dat in december zal verschijnen. In dat plan zullen pas de werkelijke keuzes gemaakt gaan worden, maar nu is het ‘voorsorteerproject’ afgerond waarmee groen licht wordt gegeven om de scenario’s uit te werken. Fractievoorzitter David Willemsen: “GroenLinks pleitte 10 jaar geleden al voor een menselijke maat bij deze planvorming. Vandaag blijkt dat die er nu eindelijk is gekomen. De GroenLinks-fractie is bovendien blij met het tempo dat in de planvorming zit en met de verschillende scenario’s die in het stedenbouwkundig plan opgenomen zullen worden”. GroenLinks hoopt en verwacht dat het een aantrekkelijk gebied zal worden waarmee de zuidelijke binnenstad verder ontwikkeld wordt, waar sprake is van goede verkeersafwikkeling en waar cultuur en wonen hand in hand gaan. De fractie heeft de wethouder veel succes gewenst bij het uitwerken van de plannen en kijkt uit naar het stedenbouwkundig plan.