Het GroenLinks-initiatief voor “Sportparken van de toekomst” wordt breed gesteund door de Arnhemse gemeenteraad. Dit idee voor multifunctionele sportparken voor jong en oud, georganiseerde en ongeorganiseerde sporters, kwam ter sprake bij de nota “Visie sport en bewegen”. Behalve de raad is ook sportwethouder Elfrink heel enthousiast over het idee: hij zegde tijdens de raadsvergadering toe een ‘Sportpark van de toekomst’ te gaan realiseren in Arnhem. Elfrink: “Ik wil zelfs kijken of we een sportpark van de toekomst kunnen ontwikkelen waar de nieuwste dingen op het gebied van sport worden uitgeprobeerd. Om dat voor elkaar te krijgen wil ik het gesprek aangaan met allerlei partners in de stad, zoals NOC/NSF. Het Arnhemse Sportpark kan dan een soort proeftuin voor heel Nederland worden”. GroenLinks-raadslid en initiator Tobias de Groot: “We zijn enorm blij met de toezegging van de wethouder. Zo’n sportpark kan een bruisend centrum van een wijk of zelfs van de hele stad zijn. Voor de verbetering van de bezetting en daarmee de exploitatie van sportparken is het combineren van voorzieningen noodzakelijk: het past dus perfect binnen het beleid van de gemeente. In een sportpark kunnen jongeren en ouderen, ‘ongeorganiseerde’ sporters zoals hardlopers en skaters en mensen die via een vereniging sporten, elkaar ontmoeten.”
Een park met een Cruijff Court, sportieve buitenschoolse opvang, een beachvolleybalveld en een afwisselend sportaanbod voor senioren. Waar je van acht uur ’s ochtends tot middernacht terecht kunt om te wandelen, om hard te lopen, waar op multifunctionele vloeren georganiseerde sportlessen worden gegeven en waar je in het Sportparkcafé een biertje kan drinken met andere Arnhemmers. Zomaar een aantal ideeën die tot leven zouden kunnen komen binnen een ‘Sportpark van de toekomst’. Een plaats die mensen kan aanmoedigen om te gaan sporten en die bevorderlijk is voor de sociale cohesie in de stad. Gezien maatschappelijke ontwikkelingen zoals modern bewegingsonderwijs, het streven recreatieve sporters te binden maar ook bijvoorbeeld de economische crisis is het heel logisch om creatiever om te gaan met de inrichting, exploitatie en organisatie van (sport)parken. Tobias: “Zo’n sportpark past heel goed bij Arnhem. Het kost, als je het goed aanpakt, geen geld en is een toegankelijke en laagdrempelige voorziening. Het is geweldig dat het college nu met dit idee aan de slag gaat.”
Op dit moment kent Arnhem verschillende multifunctionele centra (MFC): grote panden waarin allerlei verschillende voorzieningen gehuisvest zijn. Daardoor wordt er heel efficiënt gebruik gemaakt van de ruimte; sporthallen worden bijvoorbeeld overdag gebruikt door scholen en ’s avonds door sportverenigingen. Tobias: “Je zou een sportpark kunnen zien als een onoverdekt MFC, of als de tuin die om het MFC heen ligt. Wat GroenLinks betreft is het eigenlijk de ‘welzijnsorganisatie van de toekomst’: een plek waar je kunt bedrijfssporten en na afloop een drankje nuttigen met je buurman die daar wekelijks een rondje gaat hardlopen. Waar je dus ook nieuwe mensen kunt ontmoeten, leeftijdsgenoten maar ook anderen met wie je een sportpassie deelt.”