'Werk een serieus Plan B uit voor het Kunstencluster.' Dat is de opdracht die GroenLinks samen met de VVD, D66 en de SP vandaag middels een brief heeft meegegeven aan het Arnhemse college. De afgelopen weken heeft de Arnhemse gemeenteraad kennis kunnen nemen van de culturele ambities omtrent het Kunstencluster in Rijnboog en de bijbehorende haalbaarheidsrapportage. Hoewel GroenLinks deze ambities van harte toejuicht, is bekend dat de ambitievariant financiële risico's met zich mee brengt. Fractievoorzitter David Willemsen: "Daarom willen we dit Plan A graag kunnen vergelijken met een even goed uitgewerkt alternatief Plan B. Vanuit de stad, in het bijzonder de Arnhemse cultuursector, is behoefte aan zo'n gedegen onderzoek naar de haalbaarheid van een alternatief. Het uitgangspunt voor dit Plan B, dat wij 'Culturele Driehoek van Arnhem' hebben gedoopt, is heel eenvoudig: omdat nieuwe huisvesting voor het Filmhuis noodzakelijk is, verhuist deze instelling naar Rijnboog. Wat ons betreft gaat het Filmhuis een architectonisch markant gebouw aan de Rijn delen met een 'culturele broedplaats', een levendige proeftuin gericht op beeldcultuur, muziek en dans. Het Museum voor Moderne Kunst en de Schouwburg verhuizen in dit scenario niet mee naar Rijnboog, maar worden gerenoveerd."

Filmhuis en culturele broedplaats gecombineerd

In de brief geven de fracties denkrichtingen aan voor het alternatieve plan, genaamd de 'Culturele Driehoek van Arnhem'. Het Filmhuis gaat daarin van drie naar vijf zalen: het krijgt er twee zalen bij. Het wordt bovendien gecombineerd met andere culturele functies, zoals een culturele broedplaats. David: "In het Arnhemse Lenteakkoord is afgesproken dat er een culturele broedplaats komt. Zo'n plek zou een waardevolle aanvulling zijn op het huidige culturele aanbod en een goede manier voor Arnhem om kunstenaars aan de stad te binden. Het vergroot namelijk de mogelijkheden voor kunstenaars en studenten van bijvoorbeeld ArtEZ om hun werk in het Arnhemse centrum te laten zien en horen enorm." De omgeving van het nieuwe filmhuis en de culturele broedplaats moet culturele allure krijgen, bijvoorbeeld doordat het in een bijzonder gebouw gehuisvest wordt en er een horecagelegenheid in gevestigd wordt.

Renovatie MMKA en Schouwburg

Onderdeel van het alternatieve plan zou daarnaast een renovatie van zowel het Museum voor Moderne Kunst als de Schouwburg zijn. David licht deze keuze toe: "Het MMKA heeft aangegeven op eigen kracht een uitbreiding van 400m2 te kunnen realiseren. Dit lijkt ons een aantrekkelijke optie, omdat het de gemeente geen geld kost en het museum natuurlijk op een zeer bijzondere plek gehuisvest is."

Naast uitbreiding van het Museum zal ook de Schouwburg gerenoveerd worden. David: "Er moet dan een open entree gecreerd worden, het tweede balkon moet ruimer worden en de techniek moet vervangen worden. Verder kan de nieuwe voor Het Gelders Orkest geplande muziekzaal achter Musis Sacrum een multifunctioneel karakter krijgen. We stellen ons een transparante zaal voor met 400 stoelen, die kan letterlijk en figuurlijk een extra verbinding kan vormen tussen Musis en de Schouwburg."

Vervolg

Naar verwachting zullen de investeringen voor Plan B aanmerkelijk lager uitvallen dan voor Plan A, omdat het uit gaat van beperkte nieuwbouw in Rijnboog en gedeeltelijke renovatie van de Schouwburg met een beperkte uitbreiding van de muziekzaal. David: "Naar verwachting zal bij dit scenario de groei van het aantal bezoekers ook lager uitvallen. Het is aan de raad om een besluit te nemen over welk plan ten uitvoer zal worden gebracht. Ons voorstel aan het college is om nu eerst om de beide plannen door te rekenen op integrale financiele haalbaarheid. In december 2012 zal de raad wat ons betreft een definitieve beslissing nemen over het Kunstencluster."