De Arnhemse GroenLinks-fractie wil van het college weten hoe vaak en in hoeverre portefeuillehouders persoonlijke gegevens van Arnhemmers delen met hun collega’s. Maandagavond 1 februari bleken per abuis alle vergaderstukken van B&W op de website van de gemeente Arnhem te staan. De zaterdagochtend daarvoor bleek deze fout reeds te zijn ontdekt en er is toen opdracht gegeven het een en ander op te lossen. Drie dagen later stonden de stukken echter nog openbaar op de website van de gemeente, terwijl men er van uitging dat het was opgelost.

Onder de stukken bevonden zich ook vertrouwelijke dossiers. Fractievoorzitter Cathelijne Bouwkamp: “Een van de vertrouwelijke dossiers betrof een bezwaarprocedure inzake de Jeugdwet. Dit dossier stond vol met zeer persoonlijke informatie van meerdere personen, waaronder kinderen. Dan vraag je je wel af hoe het heeft kunnen gebeuren dat zulke persoonlijke informatie op de website van de gemeente komt te staan en waarom dergelijke persoonlijke gegevens überhaupt gedeeld wordt met andere wethouders.”

Als het delen van persoonlijke gegevens niet noodzakelijk is, kunnen gegevens zwart gemaakt worden, waardoor de stukken zijn geanonimiseerd. Dat is niet gebeurd. En GroenLinks vraagt zich nu af of dit gebruikelijk is.

Cathelijne Bouwkamp: “Verschillende organisaties hebben meerdere malen hun zorg uitgesproken over het bewaken van de privacy bij het overdragen van de zorg en jeugdzorg naar de gemeente. Zeker waar het om kinderen gaat. Het is belangrijk dat de privacy van mensen en van kinderen wordt gewaarborgd.”

De GroenLinks fractie heeft daarom drie vragen. Ten eerste wil zij graag weten hoe het heeft kunnen gebeuren dat vertrouwelijke stukken op de openbare website zijn komen te staan. Verder vraagt de fractie zich af of het gebruikelijk is om gevoelige dossiers te delen met het college zonder hierbij persoonlijke gegevens af te schermen (zwart te maken). Als laatste wil GroenLinks gaat weten of het ook echt noodzakelijk is persoonlijke gegevens met overige collegeleden te delen, zeker als het gaat om gegevens betreffende iemands gezondheid.