Tijdens de politieke maandagavond van 26 maart is de GroenLinks-motie over het illegalenquotum, die mede ingediend werd door D66, SP, ChristenUnie en PvdA, aangenomen. Daarmee wordt de korpsbeheerder, burgemeester Pauline Krikke, dringend opgeroepen om geen prioriteit te geven aan het oppakken van niet-criminele illegalen. Fractievoorzitter David Willemsen: "Tijdens het vragenhalfuurtje hadden we Krikke gevraagd om haar standpunt duidelijk te maken, en afstand te nemen van het illegalenquotum - zoals veel burgemeesters van grote steden hebben gedaan. Toen ze dat weigerde te doen, zagen we ons genoodzaakt om deze motie in te dienen. Het kan niet zo zijn dat niet-criminele illegalen zomaar opgepakt gaan worden, puur om een 'illegalenquotum' te halen. Bovendien blijkt dat de meeste illegalen, om uiteenlopende redenen, niet eens uitgezet kúnnen worden. Dat betekent dat ze enkele weken nadat ze opgepakt zijn, weer gewoon op straat zullen staan - in Nederland. Gelukkig was een meerderheid van de raad het met ons eens. Hopelijk geeft Krikke gehoor aan onze oproep."
De ministers Leers en Opstelten hebben met de Raad van Korpschefs een Resultaatafspraak Intensivering Vreemdelingentoezicht 2012-2014 gemaakt (vastgesteld op 6 maart 2012). Hierin staat de verplichting opgenomen dat in 2012 4800 illegalen moeten worden opgepakt, met als doel ze uiteindelijk uit te zetten. Dit is een stijging van 35% ten opzichte van het aantal in 2010 opgepakte illegalen.
In tegenstelling tot wat voorheen gebruikelijk was, namelijk dat dit een taak is voor de Vreemdelingenpolitie, is het nu de bedoeling dat ook de reguliere politie hiervoor wordt ingezet. Tevens is dit quotum een dubieuze noviteit: terwijl het beleid eerder gericht was op criminele illegalen, moeten nu ook niet-criminele illegalen worden opgepakt.
Er is al veel kritiek op dit plan geuit: een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer wil opheldering over de gemaakte afspraken en ook veel burgemeesters willen niet meewerken aan de uitzetting van niet-criminele illegalen. Inmiddels hebben de burgemeesters van Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Almere, Leeuwarden en Rotterdam forse kritiek geuit op het nieuwe illegalenbeleid van de ministers Leers en Opstelten. Ze hebben aangegeven niet van plan te zijn om extra politieagenten in te zetten voor het oppakken van illegalen.
Deze ontwikkeling baart de fractie van GroenLinks grote zorgen. Zoals burgemeester Wolfsen van Utrecht in een reactie zei: “Mensen worden opgepakt vanwege het turfje, terwijl ze vaak helemaal niet uitgezet kunnen worden en een paar weken later weer op straat staan. Het draagt niet bij aan de veiligheid.”
Om deze redenen diende GroenLinks maandag deze motie in tijdens de raadsvergadering. Het illegalenquotum krijgt daardoor geen voorrang bij de taken van de politie.