Ria Peters, raadslid namens GroenLinks Arnhem, heeft kritische kanttekeningen geplaatst bij de plannen omtrent de Wet Werken naar Vermogen. Deze wet, waarover nog niet is gestemd in de Tweede Kamer, stimuleert mensen om zo veel mogelijk actief te zijn op de arbeidsmarkt. GroenLinks vindt het heel belangrijk dat mensen participeren middels werk. Er zijn echter een drietal elementen van het voorstel waar de fractie problemen mee heeft. Ten eerste is de fractie het er niet mee eens dat mensen met een arbeidsbeperking tegen bijstandsniveau of iets daarboven moeten gaan werken. Ria Peters: “Iedereen in Nederland die werkt heeft in ieder geval recht op het wettelijk minimumloon. Dit is een goede manier om aan mensen te laten merken hoe waardevol het is om naar vermogen te werken.”

Er zijn nog twee andere elementen waar GroenLinks aandacht voor vraagt: korting op de bijstandsuitkering en de wachttijd voor jongeren. Ria: “We het er niet mee eens dat van mensen die niet meewerken aan het participatietraject de bijstandsuitkering 100% gekort kan worden. Natuurlijk moet er opgetreden worden tegen deze mensen – al gaat het maar over vijf tot tien personen in Arnhem – maar deze negatieve prikkel verergert hun problemen alleen maar.”

De derde kanttekening heeft ermee te maken dat jongeren in de nieuwe Wet Werk en Bijstand  vier weken moeten wachten op hun uitkering. “Voor kwetsbare jongeren, bijvoorbeeld jongeren die uit detentie komen, kan dat een groot probleem zijn. Het zou zelfs tot ongewenste overlast kunnen leiden. We hebben nu het college gevraagd of het mogelijk is op zoek te gaan naar ruimte in de Wet Werk en Bijstand  om deze jongeren toch alvast een voorschot te geven.”

De GroenLinks-fractie overweegt om volgende week, samen met andere raadsfracties, middels een of meerdere amendementen of moties wijzigingen in het voorstel aan te brengen. Ria: “Het is vervelend dat we nu al over de uitvoering van dit plan in Arnhem moeten beslissen, terwijl de Wet Werken naar Vermogen nog niet eens is aangenomen. Ondanks dat gaan we ons inzetten voor deze drie punten. Iedereen die werkt heeft recht op het wettelijk minimumloon, het is een inefficiënte en onrechtvaardige straf om mensen die het proces frustreren volledig te korten op hun uitkering en kwetsbare jongeren moeten niet onnodig lang hoeven te wachten op hun uitkering. Er lijkt veel steun te zijn voor onze kritiekpunten. Hopelijk lukt het om een meerderheid van de raad ervan te overtuigen dat we er voor deze kwetsbare groepen moeten zijn.”

Lees ook het artikel dat op 20 maart jl. in de Gelderlander verscheen.