De afgelopen maanden liepen er onderhandelingen tussen het bestuur van Presikhaaf Bedrijven en initiatiefnemers van GoedWerkt over de toekomst van Presikhaaf Bedrijven. Dit omdat gemeenten concludeerden dat werken met een sociale firma zoals GoedWerkt goed is voor de mensen om wie het gaat en voor gemeenten. Dinsdag 20 december vernamen we dat de onderhandelingen met GoedWerkt mislukt zijn. Arnhem wil een eigen Werkbedrijf oprichten. GroenLinks-raadslid Mark Coenders: “Wij zagen de voordelen van werken met een sociale firma. Nu is er echter weer onduidelijkheid over de koers. We vinden het vervelend dat de medewerkers van Presikhaaf Bedrijven nog langer in onzekerheid zitten over hun toekomst. We willen in januari zo snel mogelijk met de wethouder in gesprek over het vervolg.”

Door het mislukken van de onderhandelingen tussen de gemeenten en GoedWerkt duurt het langer voor er een definitief plan is voor de toekomst van Presikhaaf Bedrijven. Daarnaast is het niet duidelijk of gemeenten in de regio met elkaar blijven samenwerken. GroenLinks wil snel mogelijk meer informatie over de ontstane situatie en de gevolgen daarvan. Mark Coenders: “We verwachtten dat er nu meer zekerheid zou zijn, door deze ontwikkeling blijft dit langer uit. Maar we blijven ons inzetten voor een duurzame oplossing in het belang van de huidige en toekomstige medewerkers van Presikhaaf Bedrijven.”

Op de volgende Politieke Maandag in Arnhem willen GroenLinks en PvdA dit onderwerp agenderen. Daarbij willen GroenLinks en PvdA weten waarom de onderhandelingen met GoedWerkt mislukt zijn en wat daarin de rol van Arnhem was. Daarnaast willen GroenLinks en PvdA onder meer weten in hoeverre de inhoudelijke voordelen van een sociale firma gewaarborgd worden in nieuwe Arnhemse plannen, en wat de ontstane situatie betekent voor de toekomst van (de medewerkers van) Presikhaaf Bedrijven, de uitvoering van de Participatiewet, de gemeente Arnhem en de samenwerking met andere gemeenten.