De Arnhemse gemeenteraad heeft vanavond de cultuurnota Stroom met unanieme stemmen aangenomen. GroenLinks-raadslid Tobias de Groot heeft daaraan voorafgaand gepleit voor een bloeiend Arnhems cultuurbeleid. Alle door GroenLinks ingediende moties en amendementen zijn met een ruimte meerderheid of zelfs unanimiteit aangenomen. GroenLinks Arnhem heeft zin in de culturele toekomst, die volgens de fractie goed mogelijk wordt dankzij deze cultuurvisie. Tobias: “Dankzij de aangepaste wijzigingen is de nota nog beter gemaakt. De zogenaamde ‘kwartiermaker’ zal niet alleen de samenwerking tussen de grote instellingen, maar juist ook tussen de grotere en de kleinere instellingen bevorderen. Daarnaast zal niet alleen voor de programmatische activiteiten, maar ook voor de basisvoorzieningen en de meerjarenvoorzieningen een subsidieaanvraag moeten worden gedaan. De plannen zullen daarbij aan een breed aantal criteria getoetst worden. Dankzij een voorstel van onze kant zal deze toetsing uitgevoerd worden door een deskundige en onafhankelijke adviescommissie, die niet alleen bestaat uit de kwartiermaker, een vertegenwoordiger van het Cultuur Netwerk Arnhem en een onafhankelijke voorzitter, maar ook uit twee roulerende commissieleden die niet professioneel gelieerd zijn aan een Arnhemse instelling. Tot slot hebben we ervoor gezorgd dat instellingen voor programmatische activiteiten een subsidie kunnen aanvragen voor maximaal vier jaar, in plaats van slechts voor twee jaar. Deze elementen zijn allemaal toegevoegd dankzij GroenLinks-moties en -amendementen. Twee moties van de PvdA, die we mee ingediend hebben, zijn ook aangenomen: daardoor zal het college gaan uitzoeken hoe ruimte kan worden gegeven aan de dance-stroming in Arnhem, en wordt het culturele veld door het college uitgedaagd om met een voorstel te komen voor een facilitair backoffice”. Belangstelling voor de uitgebreide uiteenzetting van GroenLinks over de cultuurnota, de amendementen en de moties? Lees dan hieronder de tekst, zoals Tobias die vanavond voor de gemeenteraad uitsprak.

“Cultuur is voor GroenLinks zeer belangrijk. Het geeft mensen de ruimte om zich te uiten, te verwonderen, te ontdekken, te verbazen, zichzelf en de wereld beter te leren kennen, grenzen op te zoeken en na te denken over wie ze zijn en wat ze willen. Voor ons is cultuur veel meer dan citymarketing en economisch profijt. Cultuur is noodzakelijk, het geeft je een identiteit en het brengt je in verbinding met de wereld om je heen. Mensen hebben plekken nodig om de cultuur te ervaren, op een podium, in een museum, in een oud afgeschreven gebouw waar ze kunnen dansen en mensen van andere culturen kunnen ontmoeten, in scholen waar kinderen les krijgen van beeldend kunstenaars die zelf in een atelier werken aan nieuwe projecten, in de buitenruimte om te exposeren of te dansen en loodsen om festivals te organiseren. 
Voor ons ligt een beleidsstuk om dat wat ik zojuist vertelde, mogelijk te maken. Een plan voor de toekomst. Die toekomst waar GroenLinks altijd zo'n zin in heeft. De vraag is, heeft GroenLinks ook zin in de toekomst als dit plan gerealiseerd wordt?”

Criteria voor alle culturele organisaties
“De basisvoorzieningen in Arnhem zijn de Schouwburg, Luxor, de bibliotheek, het museum, het filmhuis en ’t Domein. Wij zien de basisvoorzieningen voor ons, die samenwerken met allerlei culturele organisaties in de stad. Die cursussen organiseren voor professionals en vrijwilligers van andere instellingen, zodat ook zij de basisvaardigheden leren om geluid en licht te kunnen bedienen in de kleine zalen van de basisvoorzieningen en de dure krachten op onrendabele avonden thuis kunnen blijven. Dat de podia niet meer leeg staan aan het begin van de week, maar er samengewerkt wordt om jazz, amateur dans- en theatergezelschappen een podium te geven. Dat jongeren mogen experimenteren op een groter podium of in t museum en dat beeldend kunstenaars in leegstaande bedrijven en gemeentelijk vastgoed mogen werken aan nieuwe creaties. Om dat te bereiken is het wel belangrijk dat de criteria die gelden voor het aanvragen voor gelden voor programma's, ook gelden voor de basisvoorzieningen en meerjarenvoorzieningen, zodat de hele stad weet wat er met het geld gebeurt. Ook willen we dat de plannen voor de basisvoorzieningen tijdig bekend zijn, zodat anderen daarop kunnen aanhaken en samenwerkingsverbanden worden gestimuleerd. Daarom dien ik samen met anderen het amendement Criteria voor iedereen in.”

Mogelijkheid subsidie voor langer dan twee jaar aan te vragen
“Om zoveel mogelijk cultuuruitingen in Arnhem te zien te krijgen, hebben we middelen nodig, niet alleen vanuit Arnhem, maar ook vanuit het Rijk en fondsen. Die vragen echter wel of de gemeente ook meefinanciert en soms worden er plannen gemaakt die verder gaan dan de komende twee jaar. Het moet daarom mogelijk zijn om voor twee keer twee jaar gelden aan te vragen, met een lichte toetsing tussentijds, zodat men weet waar men aan toe is en er geen blokkades zijn voor het aanvragen van gelden bij het Rijk en fondsen. Daarom dienen we het amendement 2 x 2 jaar in.”

Backoffice ter ondersteuning
“Natuurlijk zou het nog mooier zijn als er zoveel mogelijk geld gaat zitten in de inhoud. In de muziek, de acteurs, de dansers, de docenten en de uren die de kunstenaars maken en niet in de overhead, de flyers, de boekhouder, de huur van het kantoor en de zakelijk leider. We dagen het veld uit om na te denken over het reduceren van de kosten. Misschien kunnen ze samen een kantoortje bemannen, gezamenlijk de boekhouding doen en de PR. De basisinstellingen kunnen daar vast bij helpen en wie weet bloeit er dan iets moois op. De PvdA heeft samen met GroenLinks een motie ingediend die de backoffice cultuur promoot.”

Samenwerking tussen organisaties en onafhankelijke adviescommissie
“Het veld zelf krijgt een adviesfunctie over de flexibele middelen. Ze waren daar zelf verbaasd over, maar willen dit oppakken. De adviescommissie waar zij een plek in krijgen, moet echter wel over voldoende kennis een mankracht beschikken om over alle disciplines te kunnen adviseren en ook een zekere onafhankelijkheid hebben. Vandaar het amendement over de adviescommissie, zodat dit gewaarborgd is. Om ze nu al de volledige bevoegdheid te geven over de middelen gaat veel te ver. Ze zijn nog in een opbouwfase qua organisatie en het veld is daar niet klaar voor. Liever steken ze hun energie in het aantrekken van de kwartiermaker, die de samenwerking tussen de verschillende voorzieningen en instellingen tot stand moet brengen, als het gaat om PR, programmering, backoffice en kennisdeling. Vandaar de motie kwartiermaker.”

Weten waar je aan toe bent
“Voorzitter, GroenLinks krijgt al helemaal zin in de toekomst als we de aanpassingen en plannen zo lezen. Echter, de organisaties en mensen die voor de schwung moeten zorgen, moeten wel weten waar ze aan toe zijn. Nu kan het zo zijn dat men pas op 31 december hoort of ze per 1 januari gelden krijgen om de plannen te realiseren. Dat kan niet, vandaar de motie Tijdspad. Ook is het fijn als organisatoren van culturele feesten weten wat het sluitingstijdstip is. Nu is dat 4.00 uur, maar dan rijdt er geen trein, we zouden graag een inventarisatie ontvangen van de mogelijkheden en consequenties van verruiming. De PvdA heeft zojuist mede namens GroenLinks een motie daarover ingediend.”

Goede samenwerking
“Voorzitter, vanaf deze plek wil ik de culturele organisaties, de mensen en gangmakers bedanken voor hun inzet, inzichten en samenwerking om te komen tot dit document en de verandervoorstellen en ik wens hen succes om Arnhemmers datgene te bieden wat we nodig hebben om ons te verwonderen. Ik dank de collega's in de Raad voor de samenwerking en roep het college op tot samenwerking als er plots een initiatief komt, wat  hulp nodig heeft. Kijk naar de mogelijkheden, zie kansen. Aan de rand van het ravijn, bloeien vaak de mooiste bloemen.