GroenLinks en D66 zijn verbaasd en verontrust over het artikel 'Hoe de machtigste lobbyisten deze week een smadelijke nederlaag leden' in Vrij Nederland van 22 april jl. In dit artikel wordt gesteld dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), waarvan ook de gemeente Arnhem deel uitmaakt, in Den Haag een stevige lobby voert tegen de Wet Open Overheid. De nieuwe wet moet het voor iedereen makkelijker maken om informatie van de overheid te krijgen. GroenLinks en D66 willen van het college weten of het klopt dat de VNG deze lobby voert. En zo ja, waarom?

GroenLinks-fractievoorzitter Cathelijne Bouwkamp: “De nieuwe Wet Open Overheid is een duidelijke verbetering ten opzichte van de huidige Wet Openbaar Bestuur. Informatie van de overheid wordt beter bereikbaar voor iedereen. Wij zijn daarom geschrokken van het bericht dat de VNG actief lobby voert tegen de nieuwe wet. Hier willen we graag helderheid over.”

Op dinsdag 19 april nam de Tweede Kamer de initiatiefwet Open Overheid van Linda Voortman (GroenLinks) en Steven van Weyenberg (D66) aan. De nieuwe wet moet de oude Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) gaan vervangen en geeft burgers, journalisten en onderzoekers makkelijker toegang tot informatie van de overheid. Bovendien roept de nieuwe wet een halt toe aan de louche praktijken van mensen en bureautjes die misbruik maken van de huidige regels door WOB-verzoeken in te dienen voor eigen financieel gewin. Wat GroenLinks en D66 betreft is de Wet Open Overheid een duidelijke verbetering ten opzichte van de oude Wet Openbaarheid Bestuur. Maar volgens het artikel van Vrij Nederland voert de VNG bij de Tweede Kamer een stevige lobby tegen de wet en, nu de wet in de Tweede Kamer is aangenomen, heeft het de lobby 'verplaatst' naar de Eerste Kamer waar de wet nog moet passeren.

De Arnhemse fracties van GroenLinks en D66 stellen over deze kwestie schriftelijk vragen aan het college. De beide partijen willen weten is het klopt dat de VNG een lobby tegen de wet voert en dat deze momenteel gericht is op de Eerste Kamer. Zo ja, waarom voert de VNG deze lobby? Heeft de gemeente Arnhem daar bewust mee ingestemd en wat is daar dan de reden voor? Zo niet, wat doet de gemeente om deze lobby van de VNG te stoppen?