Met de Nederlandse evacuatievluchten zijn meer dan duizend mensen geëvacueerd met eindbestemming Nederland. Een groot deel van hen is inmiddels in Nederland aangekomen, onder wie de lokale stafmedewerkers van de ambassade en hun gezinsleden, tolken en hun gezinsleden en Nederlanders die zich nog in Afghanistan bevonden. Er zijn afgelopen weken op verschillende plekken in het land een noodopvang voor Afghaanse evacués ingericht. Waaronder in de Gelderse gemeente Heumen.
Arnhem kent een geschiedenis van evacuatie en opvang. Sinds de vluchtelingencrisis biedt Arnhem dan ook ruimhartig onderdak aan asielzoekers en verstevigt de gemeente de sociale integratie door samen te werken met projecten die statushouders aan een baan helpen en de Nederlandse taal machtig te worden. GroenLinks Arnhem is van mening dat de situatie met betrekking tot de evacués uit Afghanistan barmhartigheid vereist. GroenLinks-raadslid Marie José Navis: "We zien graag dat Arnhem een ruimhartige bijdrage levert aan de opvang van de evacués uit Afghanistan. We hebben allemaal de beelden gezien van wat zich op de luchthaven van Kabul afspeelde. De wanhoop en angst van mensen die op de vlucht zijn geslagen zijn met geen woorden te beschrijven. Maar kunnen wel wat doen. We moeten wat doen, en dat is onze barmhartigheid tonen door opvang te creëren."
Daarom wil GroenLinks weten of het college het eens is met GroenLinks dat de gemeente Arnhem een ruimhartige rol dient te spelen in het opvangen van evacués uit Afghanistan. Daarnaast willen we weten op welke manier het college samenwerkt met het COA en buurtgemeenten om een (tijdelijke) opvang te realiseren, en welke mogelijkheden het college ziet om een (tijdelijke) opvanglocatie te creëren. Hiervoor heeft GroenLinks schriftelijke vragen gesteld.