Vanuit verschillende richtingen waren honderden kunstbeoefenaars en mensen die de kunst een warm hart toedragen naar Musis Sacrum in Arnhem gekomen, ook de hele fractie van GroenLinks Arnhem heeft meegelopen afgelopen zaterdag. De schattingen liepen uiteen van 2500 tot 3000 personen. Onderweg maakten ze muziek en kabaal en sloten zich steeds meer actievoerders aan.
Onder hen opvallend veel jongeren. „Bezuinigen oké, maar deze culturele kaalslag accepteren we niet”, viel er overal te horen. Op het plein voor Musis Sacrum werden demonstraties gegeven en konden actievoerders zich inschreeuwen. „Ik ben bang dat ik straks een andere baan kan zoeken”, aldus een vrouw, die een zangopleiding volgt en vandaag even niet aan haar stem dacht.
Om vier uur gaf acteur Erik van der Donk het startsein voor de schreeuw voor het behoud van cultuur. „De bezuiniging heeft veel weg van een afrekening, van verraad. Alsof de mensen die nu aan de macht zijn zeggen: ha fijn, nu hebben wij het voor het zeggen. Ze noemen cultuur een linkse hobby en dat vind ik een grove belediging.”
Vervolgens barstte deze middag voor de tweede keer een oververdovend kabaal los dat dit keer een kleine minuut duurde. Mensen hadden trommels, ratels en vuvuzela’s meegenomen. „En we hebben onze stemmen. Die laten wij vandaag horen”, aldus een vrouw, die haar longen uit haar lijf gilde. „Dat mogen wij niet laten gebeuren. Straks zijn de kaartjes voor de Schouwburg en de concertzaal helemaal onbetaalbaar.” na de schreeuw hadden er in en om Musis verschillende optredens plaats, onder meer van Het Gelders Orkest, dat mogelijk gedwongen wordt Arnhem de rug toe te keren. „Van ons HGO blijven jullie af”, aldus een fanatieke liefhebber.
Net als in Arnhem werd ook gedemonstreerd in Nijmegen en Doetinchem In Nijmegen betoogden tussen de 1500 en 2500 mensen. In Doetinchem waren maar weinig mensen van de partij. Ook in Tiel en Wageningen werd er gedemonstreerd.
In Arnhem deden onder meer het Gelders Orkest, Introdans en Oostpol mee aan de manifestatie. De Arnhemse burgemeester Pauline Krikke liet eerder al weten de acties van de cultuursector te steunen. Ook de Gelderse cultuurgedeputeerde Hans Esmeijer staat achter het protest.
‘Ik wil vandaag een tegengeluid laten horen’ Treffend bracht een man de extreme prijsverhoging van kaartjes voor de Schouw burg in beeld. ‘ Wie kan voor mij betalen?’, vroeg hij via een protestbord.Zonder dat zij zich ervoor generen, liggen een man en vrouw midden op het bomvolle plein voor Musis Sacrum in Arnhem in bed. Brutaalweg nodigen ze onderwijs staatssecretaris Van Bijsterveldt uit seks met hen te hebben. „Maar al leen voor geld. Dan ben ik bereid heel ver te gaan”, zegt theater maakster Daniëlle Bouwmeester. Ze vreest dat haar theatergroep Komma4 in de problemen geraakt als de bezuinigingen op cultuur doorgaan. Net als tientallen, zo niet honderden kunstbeoefenaars protesteren Bouwmeester en haar bedgenoot Paul Reijnders op hun manier tegen de kabinetsplannen. „We willen Den Haag wakker ma ken”, zegt Reijnders, terwijl om hem heen circusartiesten jongle ren, studenten van de mode-oplei ding met meters stof in de weer zijn en vechtsporters een demon stratie van de Braziliaanse vecht dans capoeira geven. Een kleine drieduizend kunst- en cultuurliefhebbers zijn op de actie ‘Arnhem schreeuwt om cultuur’ af gekomen. In een hoekje van hetsteeds voller wordende terrein kunnen belangstellenden in schreeuwen. Zo ook zangeres Mo nica Coronado, die even niet aan haar stem denkt. „ Als de subsidies worden verlaagd, is er straks min der werk voor zangeressen. Dan moet ik een baantje in de horeca zoeken. Dat trekt mij echt niet.”
Op dat moment arriveren tientallen studenten van de kunstoplei ding Artez. Een heel bescheiden gezelschap strijkt neer uit Arnhem Zuid. „De kunst- en cultuur sector wordt onevenredig hard ge pakt. Ik wil vandaag een tegenge luid laten horen. Ik kom op voor de cultuur. Die maakt het leven mooi, geeft kleur en fleur aan het leven”, zegt Jonathan Simonis. Dat beaamt Titia vanWijngaarden, ook afkomstig uit Arnhem-Zuid, die graag naar kleine theateruitvoe ringen gaat. „ Die zijn nu al bijna niet te betalen. Als die btw-verho ging van dertien procent doorgaat, wordt het nog lastiger. En dat vind ik heel erg. Een mens heeft ont spanning nodig.” Elly van Leur knikt. „Ik ga geregeld naar de Schouwburg. Even aan wat anders denken en andere mensen ont moeten. Ik moet er niet aan den ken die dit theater de deuren moet sluiten. Dat zou ik een verarming van mijn leven vinden.” Cultuur scout Lies Joosten vreest een an der effect. „Wij willen kunst en cultuur voor iedereen bereikbaar maken. Door de bezuinigingen zijn mooie voorstellingen straks al leen voor de elite bereikbaar.”
Rond vier uur verschijnt acteur Eric van der Donk op het bordes van Musis Sacrum. Spontaan be gint de massa te schreeuwen. „ De ze bezuiniging heeft veel weg van verraad. Van een afrekening. Alsof de mensen die nu aan de macht zijn denken: ‘ha fijn, nu hebben wij het voor het zeggen’. Ze noe men cultuur een linkse hobby en dat vind ik een grove belediging.” Vervolgens barstte een oorverdo vend kabaal los dat een kleine mi nuut duurde. Mensen hadden trommels, ratels en vuvuzela’s meegenomen. „En we hebben on ze stemmen. Die laten wij van daag horen”, aldus een vrouw.
(Bron: De Gelderlander, 20 en 22 november 2010)