De Arnhemse GroenLinks fractie stelt schriftelijke vragen aan het college over de veiligheid van LHBT-vluchtelingen in Arnhem. Veel LHBT-vluchtelingen komen naar Nederland in de verwachting dat ze eindelijk veilig zijn. Eenmaal in Nederland krijgen veel van hen te maken met agressie vanuit de groep mede azc-bewoners. Niet altijd lijkt het COA klachten van homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender (LHBT) vluchtelingen in asielzoekerscentra over discriminatie, bedreiging en mishandeling voldoende serieus te nemen. Ook is de aangiftebereidheid erg laag onder deze groep vluchtelingen.

Fractievoorzitter Cathelijne Bouwkamp: “Het is belangrijk dat ervoor wordt gezorgd dat de daders worden gestopt en dat de situatie voor LHBT-vluchtelingen in de noodopvang en asielzoekerscentra verbetert. Maar de focus moet niet alleen op de daders liggen. Het is belangrijk dat wordt gezorgd dat de slachtoffers zich veilig voelen en ook daadwerkelijk veilig zijn.

Het COC Midden-Gelderland meldt het volgende: “Vanuit ‘de Koepel’ hebben we meerdere incidenten gemeld gekregen, waarbij COA zegt dat ze pas iets kunnen doen als het echt fysiek wordt. De mannen zijn bang, blijven op hun kamer, durven nauwelijks eten te gaan halen, etc. Ze slapen niet of nauwelijks, ze blijven in een alert-modus. Sommige slapen zelfs buiten.”

Het is belangrijk dat LHBT-vluchtelingen, die zich in een acuut dreigende of gevaarlijke situatie bevinden, op een veilige locatie terecht te kunnen. Fractievoorzitter Cathelijne Bouwkamp: “GroenLinks vindt dat alle asielzoekers in Nederland tegen geweld en intimidatie moeten worden beschermd. In Nederland is discriminatie verboden. Artikel 1 van de grondwet is niet onderhandelbaar.”

Minister Bussemaker heeft op 7 december 2015 alle regenbooggemeenten, waaronder Arnhem, een brief gestuurd. Hierin uit ze haar zorgen over de situatie van LHBT vluchtelingen. Ter inspiratie geeft ze hierin voorbeelden hoe deze onveilige situatie in verschillende gemeenten wordt verbeterd. Wij willen graag weten wat het college heeft gedaan met de brief van de minister. Een van de voorbeelden voor het bevorderen van de veiligheid is een safe house voor LHBT-vluchtelingen die zich onveilig voelen in de noodopvang. Daarom de volgende vragen aan het college: 

1. In hoeverre is het college bekend met bovenstaande problematiek in Arnhem?

2. Wat heeft het college gedaan met de brief van minister Bussemaker - waarin zij haar zorgen uit en aanbevelingen doet - en welke mogelijkheden heeft de gemeente om bovenstaande incidenten in Arnhem aan te pakken?

3. Is het college bereid een safe house te realiseren voor LHBT-vluchtelingen?