We begonnen ons bezoek bij Stadslandbouw Mooieweg, een prachtige, groene oase in de wijk. Hier worden onbespoten groenten geteeld voor de voedselbank, wijkbewoners en andere voedselinitiatieven in de stad. Meer dan 120 vrijwilligers zetten zich in om gezonde, betaalbare voeding toegankelijk te maken voor iedereen. Dit is een mooi voorbeeld van vergroening en sociale betrokkenheid.
Daarna namen Anne en Stef van de groengroep ons mee op een tour door de wijk. Ze lieten ons zien hoe groen écht verschil maakt, niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de leefbaarheid en verbondenheid in de wijk. Rijkerswas één van de eerste wijken in Arnhem met een wijkgroenagenda. Inmiddels hebben bijna alle wijken er één, en sommigen, zoals Rijkerswoerd, zijn alweer toe aan een update. Wat bijzonder is: de hele eerste wijkgroenagenda van Rijkerswoerd is al uitgevoerd!
In de wijk worden bijenhotels geplaatst, egelhuizen gebouwd en doen steeds meer bewoners mee door bijvoorbeeld een boomspiegel te adopteren of samen een buurttuintje op te zetten. Dit vergroot niet alleen de biodiversiteit, maar brengt ook mensen samen. Groene ontmoetingsplekken maken de wijk gezelliger en leefbaarder.
Rijkerswoerd heeft van oorsprong al best wat groen, zoals de groenlinten met fietspaden die door de wijk slingeren. Daar fiets je heerlijk door een groene omgeving. Maar er zijn ook aandachtspunten: veel straten zijn nog sterk versteend en openbare ruimte wordt vaak ingenomen door parkeerplaatsen. Bomen hebben daardoor soms letterlijk geen ruimte om te groeien omdat ze in te kleine boomspiegels staan.
Gelukkig wordt daar aan gewerkt, onder andere via het project Toekomstbomen. In dit project – gesteund door de gemeente – komen er nieuwe bomen op plekken waar voldoende ruimte is voor hun wortels. Want grote bomen zorgen niet alleen voor verkoeling en schaduw, ze maken onze stad ook gezonder én mooier.
Wij waren onder de indruk van de betrokkenheid van zoveel bewoners in Rijkerswoerd. Natuurlijk is er nog werk te doen, maar wat is er ook al veel bereikt! Dankzij de gezamenlijke inzet van bewoners, vrijwilligers en de groengroep wordt de wijk steeds groener en daarmee koeler, biodiverser en gezonder.
Samen maken we Arnhem groener, straat voor straat. Doe jij ook mee?