De plannen voor het Gemeenschappelijk Duurzaam Energiebedrijf (GDE), een initiatief van GroenLinks dat opgenomen is in het Lenteakkoord, zullen in het eerste kwartaal van 2012 concrete vormen aannemen. Dat komt doordat een amendement van de GroenLinks-fractie dat het college oproept de plannen voor het GDE uit te werken, tijdens de begrotingsbehandeling door een ruime meerderheid van de raad is aangenomen. GroenLinks-fractievoorzitter David Willemsen: “We zijn erg blij dat het GDE nu echt tot leven gaat komen. Het college zal in het eerste kwartaal van 2012 met een uitgebreide rapportage over de stand van zaken komen en een uitgewerkt beleidsplan presenteren. Daardoor zullen we nu, bijna twee jaar nadat de afspraak in het Lenteakkoord is gemaakt, eindelijk inzicht krijgen in wanneer het GDE precies concrete vormen gaat aannemen.” Wethouder Van Gastel zegde tijdens de politieke maandagavond van 31 oktober al toe dat de loketfunctie van het GDE in 2012 operationeel zal zijn. David: “Wat dit precies betekent weten we nog niet, maar ook dat zal dus in het voorjaar duidelijk worden. We zijn benieuwd hoe het GDE er in de plannen van het college uit komt te zien.”

 

Het GDE in het Lenteakkoord
Het Arnhemse coalitieakkoord, ofwel het Lenteakkoord, stelt op pagina 13 als actiepunt: ‘Een gemeenschappelijk duurzaam energiebedrijf opzetten'. GroenLinks vindt dat Arnhem duidelijk in moet zetten op duurzame energie en is daarom erg blij dat dit voorstel in het Lenteakkoord opgenomen is. David Willemsen: “Afgelopen december bleek al dat alle partijen graag concrete stappen wilden zetten met betrekking tot ons initiatief. Later die maand heb ik in de Gelderlander een opiniestuk geschreven over ‘duurzaam bezuinigen’. Ook is inmiddels het programma ‘Arnhem Energiestad’ ontwikkeld en het convenant ‘Energie Made in Arnhem’ gesloten. Oftewel: het is de hoogste tijd voor een echt, fysiek, GDE met een loket waar bedrijven, instellingen en individuele burgers terecht kunnen die over willen gaan tot energiebesparing en schonere energie.” In het Lenteakkoord is bovendien afgesproken dat de gemeente zowel 7% duurzame energie als 3% energiebesparing per jaar wil realiseren. “Het GDE zal daar een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. We zijn erg benieuwd naar de concrete plannen.”

Stand van zaken en beleidsplan
De rapportage over de stand van zaken gaat in het voorjaar dus meer duidelijkheid bieden over hoe het staat met de overeengekomen ambities, de uitkomsten van het convenant ‘Energie made in Arnhem’ en de bevindingen van de inmiddels in het leven geroepen Arnhemse Energieraad. In het programmaplan Arnhem Energiestad 2011-2014 is opgenomen dat een zo groot mogelijk deel van de energiebehoefte van Arnhem binnen de gemeentegrenzen kan worden opgelost. Concreet betekent dit dat in 2014 7% van de totale Arnhemse energiebehoefte duurzaam moet zijn. Het beleidsplan, waarvan gisteren afgesproken is dat het er ook begin 2012 moet zijn, gaat inzicht bieden in hoe het opzetten van het GDE in zijn werk zal gaan. David: “Daarbij verwachten we een duidelijke rol van de participanten en een realistische kostenberaming. Dat mag ook wel: in het voorjaar van 2012 is het twee jaar geleden dat het college zitting nam en het Lenteakkoord sloot. Er resten hen nu dus nog twee jaren om deze ambities waar te maken.” De belofte van de wethouder Van Gastel dat er in 2012 sowieso een fysieke loketfunctie komt stemt de fractie positief. “We hebben hoge verwachtingen en zijn erg nieuwsgierig naar de rapportage en het beleidsplan die we met ons amendement hebben kunnen afdwingen voor aankomend voorjaar.”