GroenLinks is fel gekant tegen plannen om in het glastuinbouwgebied Bergerden een megastal te bouwen, vlak aan de zuidelijke stadsgrens van Arnhem. Het gebied vlakbij Rijkerswoerd is een flinke kostenpost voor de gemeenten Nijmegen en Lingewaard, die serieus overwegen een intensieve veehouderij de grond te laten kopen. David Willemsen: “We vrezen dat buurtbewoners opgezadeld worden met de overlast die zo’n varkensflat veroorzaakt. Er loopt nu een onderzoek naar de gevolgen van een megastal voor de omgeving en ik verwacht dat de conclusies ons sterken in de overtuiging dat we zoiets niet moeten willen," aldus de fractievoorzitter van GroenLinks.

Het verzet tegen de komst van een varkensflat zwelt aan. Bewoners en politici uit de gemeenten Lingewaard, Nijmegen en ook Arnhem hebben zich bij eerdere bijeenkomsten zeer kritisch uitgelaten over het voornemen een megastal te laten bouwen, wat haast als enig haalbare scenario wordt gepresenteerd. Diverse GroenLinks politici uit meerdere gemeenten willen andere oplossingen als windenergie en gereguleerde wietteelt, ook goed laten onderzoeken. Het belang van dierenwelzijn, overlast voor bewoners en milieuschade dienen zwaarder te wegen dan nu het geval is. Daarom hebben D66 en GroenLinks Arnhem kritische vragen gesteld aan de betrokken wethouder van Gastel (VVD) tijdens de gemeenteraadsvergadering op 15 april.

Nijmeegs raadslid Pepijn Oomen opperde de mogelijkheid in Bergerden een legale wietkwekerij te ontwikkelen. Zo worden inkomsten gegenereerd en wordt een einde gemaakt aan de hypocrisie in het softdrugsbeleid, waar je wiet wel kan kopen en gebruiken maar niet mag verbouwen.

David Willemsen ziet wel brood in dit voorstel: “De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls (CDA) heeft gepleit voor een pilot voor legale en gereguleerde wietteelt bij minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid. Kassen in Bergerden lijken me uitermate geschikt voor deze proef, het levert onze gemeentekas ook wat op. Dat de bedenker van de wietpas nu inziet dat het softdrugsbeleid niet deugt, biedt kansen voor Bergerden waar omwoners, dieren, de financiën en de rechtstaat van kunnen profiteren."

Arnhem loopt structureel achter in het behalen van haar doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. GroenLinks ziet dan ook kansen weggelegd om de grond te gebruiken voor de opwekking van schone energie uit bronnen als zon en wind. "Een varkensflat is niet meer van deze tijd, met het oog op de toekomst is Bergerden beter af met duurzame oplossingen dan plofkippen en slachtvee in de Arnhemse achtertuin," aldus de fractievoorzitter van GroenLinks.