Voor het Kenniscluster, dat momenteel gebouwd wordt tussen de Oude en de Nieuwe Oeverstraat, zou het ROC Rijn IJssel een belangrijke huurder worden. GroenLinks Arnhem heeft vernomen dat het ROC Rijn IJssel inmiddels afgezien heeft van het huren van ruimtes in het Kenniscluster. Hierover wordt echter op de gemeentelijke website geen melding gemaakt: het ROC Rijn IJssel staat daar nog gewoon vermeld als een van de partners van het Kenniscluster. Omdat ook de Arnhemse raad hierover niet is geïnformeerd, stelt GroenLinks nu schriftelijke vragen over de terugtrekking van het ROC Rijn IJssel als partner van het Kenniscluster. GroenLinks-raadslid Tobias de Groot: “De terugtrekking van het ROC leidt waarschijnlijk tot een gat in de exploitatie van het Kenniscluster. Het is hoog tijd dat het college de raad informeert over wat er precies gebeurd is en wat de financiële consequenties van de terugtrekking zijn.”

‘Het kenniscluster wordt een krachtenbundeling van Bibliotheek Arnhem, Gelders Archief, Historisch Museum Arnhem, Volksuniversiteit Arnhem, het Kunstbedrijf van kunst en cultuur Arnhem en de creatieve opleidingen van Rijn IJssel’, zo staat vermeld op de website van het Kenniscluster. Rijn IJssel heeft zich echter teuggetrokken, blijkt uit informatie die GroenLinks Arnhem ter ore is gekomen. Tobias de Groot: “Het is vreemd dat er zowel naar de raad als naar de stad niet gecommuniceerd is over de terugtrekking van het ROC Rijn IJssel uit het Kenniscluster. Hierdoor weten we niets over de consequenties van de terugtrekking voor de exploitatie van het Kenniscluster.” GroenLinks wil nu van het college weten of het inderdaad zo is dat het ROC zich heeft teruggetrokken als huurder, en sinds wanneer dat bekend is bij het college. Bovendien wil de fractie weten waarom het college er geen melding van heeft gemaakt en wat de financiële consequenties van de terugtrekking zijn. Tot slot vraagt GroenLinks zich af hoe het college van plan is het nu ontstane ‘gat’ te dichten.

Lees hier de schriftelijke vragen van GroenLinks en de - achterhaalde - informatie op de gemeentelijke website.

Update dd. 02.10.2012: de gemeente Arnhem heeft gereageerd op de schriftelijke vragen van GroenLinks. Zie hieronder de integrale tekst van de antwoorden (en zie hier het hele document):

Ter beantwoording van deze vragen delen wij u het volgende mee.

Ad 1.

Ja, het klopt dat ROC Rijn IJssel in de loop van 2011 heeft aangegeven geen actieve partner meer te willen zijn als het gaat om de huisvesting in het kenniscluster. Waar in het begin van de samenwerking werd gesproken over een rol als structurele huurder van een aantal dagdelen per jaar, is dat nu niet meer het geval. Rijn IJssel heeft aangegeven dat er als daar in de toekomst behoefte aan is, er mogelijk gebruik gemaakt wordt van indicentele huur. Maar op dit moment is dat niet aan de orde.

Ad 2.

ROC Rijn IJssel nam vanaf de start van het project, in november 2008, als één van de kernpartners deel aan de ontwikkeling en realisatie van het kenniscluster. In de loop van 2011 is verandering gekomen in die tot dan toe actieve, participerende rol. Omstreeks oktober 2011 is gezamenlijk besloten om de deelname als kernpartner terug te brengen tot indirecte samenwerkingspartner. De redenen hiervoor liggen besloten in de onderstaande ontwikkeling:

- In de periode 2006-2008 vonden ROC Rijn IJssel en het Domein (thans Kunstbedrijf) elkaar steeds vaker als samenwerkingspartner. Dit met name in relatie tot de creatieve MBOopleidingen. Het cursorische aanbod werd afgestemd, er vond uitwisseling van docenten plaats en ROC Rijn IJssel huurde in toenemende mate lokalen van het Domein.

- De creatieve opleidingen van ROC Rijn IJssel waren ‘booming’. Steeds meer MBO-studenten meldden zich aan. De samenwerking met het Domein werd intensiever. Hierdoor werd het logisch om ROC Rijn IJssel, in de ‘slipstream’ van het Domein, mee te nemen als kernpartner in Cultuur in Rijnboog. ROC Rijn IJssel zag de beoogde (cultuur) educatieve infrastructuur van het kenniscluster als een ideale leeromgeving voor het groeiende aantal studenten. Het kunstencluster bood interessante aanknopingspunten als toekomstige werkervarings-/praktijkstage-plek. De overige partners van het kennis- en kunstencluster zagen in de aan- en toeloop van MBO-ers vooral een kans om hun publieksbereik te verbreden en vergroten. Kortom, een win-win.

- In de loop van de ontwikkeling van het kenniscluster is de context echter veranderd. De aanmelding van MBO-studenten voor de creatieve opleidingen stabiliseerde. ROC Rijn IJssel bleek in toenemende mate in staat om de genoemde opleidingen binnen zijn bestaande huisvesting te accommoderen. De inhoudelijke en organisatorische samenwerking met het Kunstbedrijf (voorheen Domein) werd gehandhaafd. Op het vlak van huisvesting verminderde de intensiteit en kwam de positie van het ROC als kernpartner bij de ontwikkeling van het (gebouw) kenniscluster in een ander daglicht te staan.

Ad 3.

Het college van B&W heeft geen melding gemaakt van deze ontwikkeling omdat de consequenties voor het gebouw kenniscluster en de exploitatie daarvan beperkt zijn. Om dit te duiden is het volgende van belang. Het functionele ruimteprogramma voor de educatieve functie in het kenniscluster (lees: aantal en soort lokalen) is met name gebaseerd op de behoefte die voortvloeit uit de cursusprogramma’s van het Kunstbedrijf en de Volksuniversiteit. Op advies van ROC Rijn IJssel werd enkel de dimensionering van de dans- en dramalokalen bijgesteld (van initieel 120 m2 nvo op basis van de behoefte van het Kunstbedrijf naar 140 m2 nvo). Dit om de lokalen ook geschikt te maken voor studenten die ouder zijn dan de gemiddelde danscursist (lees: kind of tiener) van het Kunstbedrijf. Met andere woorden, er zijn en worden geen noemenswaardige, specifieke voorzieningen voor het ROC ontwikkeld en gerealiseerd in het kenniscluster. In het licht hiervan hebben wij ervoor gekozen in onze actieve communicatie vanaf dat moment ROC Rijn IJssel niet meer als kernpartner te noemen. Dat er op bepaalde communicatiemiddelen (bijvoorbeeld de website) toch nog melding wordt gemaakt van Rijn IJssel als partner is slordig en wordt ook aangepast.

Ad 4 en 5.

In de exploitatie van het kenniscluster houden wij rekening met opbrengsten uit verhuur aan derden. Deze opbrengstverwachting is gebaseerd op 60% verhuur van de geraamde leegstand van het aantal beschikbare lokaaldagdelen (dus na aftrek van de bezetting door Volksuniversiteit en Kunstbedrijf) tegen een maatschappelijk tarief. De geschetste vraaguitval van ROC Rijn IJssel is vervelend maar volgens ons niet onoverkomelijk voor de exploitatie. Er is dus geenszins sprake van een (onoverbrugbaar) ‘gat’. Momenteel worden er andere (meer/ kleinere) huurders benaderd.