Van een partij heeft ze het grootste deel van haar leven niet lid willen zijn, omdat lidmaatschap voor haar ook betekent dat je je actief wil inzetten. Nu ruim twee jaar geleden besloot Ria de stap te zetten: ze werd lid van GroenLinks en bovendien meteen namens de partij lid van drie raadscommissies. Nog geen halfjaar later stond ze op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, en inmiddels is het raadslidmaatschap voor haar de normaalste zaak van de wereld. Bij dezen een inkijkje in het verleden en het heden van deze naar eigen zeggen ‘maatschappelijk geëngageerde’ politica van GroenLinks Arnhem.

“Ja, inderdaad: ik ben het oudste fractielid en volgens mij het kortste lid van GroenLinks.” Ria mag dan pas relatief kort actief zijn binnen een politieke partij, ze heeft een lang actieverleden. Ze is de straat op gegaan om te strijden tegen allerhande misstanden, demonstreerde tegen de plaatsing van kruisraketten, nam deel aan de grote vredesdemonstraties, en maakte onderdeel uit van de kraakbeweging en de kernenergiebeweging. Ria: “Waar ik allemaal wel niet geweest ben: in Kalkar, Dodewaard, Petten, Den Haag, Amsterdam.” Ze speelde accordeon in een bandje, ‘Het verzetje’, dat niet geheel verrassend verzetsmuziek speelde. “Ik was eigenlijk wel een beetje een anarchist, had het er gewoon niet zo op om me te binden. Er waren heel veel verzetshaardjes, en hoewel sommigen zich organiseerden in partijen, hield ik het bij het verzet”. De daaropvolgende jaren heeft Ria een wat rustiger bestaan geleid, waarin ze als alleenstaande moeder hard werkte om de kost te verdienen. Ze studeerde aan de sociale academie, deed de opleiding docent dramatische vorming en volgde later nog een aantal post-HBO opleidingen. “Ik zoek het vaak meer in de breedte dan in de diepte, hou erg van veel en afwisselend”.

Actief geworden
Toen Ria na zo’n twintig jaar in de gelegenheid was om haar werkweek terug te schroeven naar drie dagen, kon ze het niet laten direct op zoek te gaan naar een zinvolle besteding van de twee vrijgekomen dagen. In eerste instantie dacht ze aan vrijwilligerswerk, tot ze ontdekte dat de Arnhemse GroenLinks-fractie op zoek was naar een commissielid. “Het leek me heel interessant om me met de stad bezig te houden: ik heb Arnhem altijd een geweldige stad gevonden en woon hier inmiddels met kleine tussenposen al zo’n 35 jaar”. Na een aantal avonden sfeer proeven in het gemeentehuis moest ze haar veronderstelling dat je als lokale politicus niet echt iets toe te voegen hebt bijstellen. “Actief zijn in de lokale politiek betekent veel lobbyen, netwerken en je nek uitsteken. En laten dat nou bij uitstek dingen zijn die ik heel erg leuk vind!”.

Ria werd direct lid van drie commissies: Stadsprojecten, Veiligheid, Financiën en Algemene en Bestuurlijke Zaken en Maatschappelijke Ontwikkeling. Na ruim een halfjaar naderden de gemeenteraadsverkiezingen. “Als commissielid investeer je, maar op het moment van besluitvorming heb je geen stem. Toen dacht ik, dan kan ik net zo goed gaan voor het raadslidmaatschap”. Ze is er trots op dat ze de eerste vrouw op de lijst was, want hoewel ze zich niet als feministe beschouwt is ze wel fanatiek geweest in de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen. Ze heeft de verkiezingen als verschrikkelijk leuk ervaren en heeft het nu erg naar haar zin, “vanwege de grote variëteit aan mensen”.

Keuze voor GroenLinks
Ondanks dat het commissielidmaatschap zich vrij toevallig voordeed, was Ria’s besluit om zich bij GroenLinks aan te sluiten heel bewust. “Ik koos voor GroenLinks omdat het in mijn ogen de enige progressief-linkse partij is. Daarmee bedoel ik vooruitstrevend en modern, wat mij aanspreekt omdat ik zelf ook zo probeer te zijn. Je moet met ontwikkelingen meebewegen en altijd proberen het positieve ervan in te zien”. Ook het kritische aspect, de vraag wat gevolgen voor het milieu zijn, vindt Ria belangrijk. GroenLinks maakt volgens haar een mooie dubbele slag door sociaal en duurzaam te zijn, en creatieve oplossingen te bedenken.

Ria als raadslid
De stad socialer, mooier en creatiever maken is Ria’s algemene doel. “Arnhem is altijd een stad geweest met grote verschillen tussen arm en rijk. Het is heel belangrijk ernaar te blijven streven dat verschil zo klein mogelijk te maken. We moeten goed oog blijven houden voor de kwetsbare mens”. Haar streven is om het sociale beleid van Arnhem te handhaven, ondanks de naderende bezuinigingen. Daarnaast vindt ze het belangrijk dat mensen, in welke wijk dan ook, in een mooie, opgeruimde, creatieve omgeving kunnen leven. “Ik denk echt dat mensen daar blijer van worden. Juist ook in wijken waar minder geld is, moet je heel mooi bouwen met natuurlijk veel groen”. Daarnaast gelooft ze er heilig in dat cultuur, in al haar vormen, een extra dimensie geeft aan het bestaan. “Of het nou een tekencursus is voor peuters of een prachtige introdans-voorstelling voor volwassenen, dat maakt zo veel niet uit – zonder cultuur is het leven gewoon heel erg schraal”.

Het afgelopen jaar heeft Ria zich vooral hard gemaakt voor het opbouwwerk, dat als doel heeft om de sociale redzaamheid van mensen, vooral degenen in achterstandssituaties, te versterken. De motie ‘behoud het opbouwwerk’ die ze samen met de SP-fractie indiende werd met een grote meerderheid aangenomen, waardoor bezuinigingen voorkomen zijn. “Opbouwwerk heeft een belangrijke preventieve functie. In Arnhem leven verhoudingsgewijs veel mensen in achterstandssituaties en dus groeien daar ook veel kinderen in op. Ik wil ervoor zorgen dat deze mensen mee blijven doen, bijvoorbeeld aan activiteiten in de wijk, en gestimuleerd worden om zelf dingen te doen en te organiseren. Het gaat erom dat ze weer zin krijgen om te participeren”. Een van de resultaten is dat het opbouwwerk in Arnhem-West gered is, waardoor de verzelfstandiging van wijkcentrum ’t Huukske heeft kunnen plaatsvinden.

Ambitie
Ria heeft geen uitgesproken toekomstplannen, haar enige ambitie is om vanuit GroenLinks goed te zijn voor de stad. Ze zit nu in de commissies Maatschappelijke Ontwikkeling en Cultuur, Economie, Educatie en Sport. Haar speerpunten zijn jeugd en sociale zaken. Met deze onderwerpen heeft ze veel affiniteit door haar werkervaring in het HBO-onderwijs. Ze gaf zelf lange tijd les en ontwikkelt nu onderwijs als programmaleider jeugd. “Daarin kan ik mijn creativiteit kwijt, door vragen vanuit de zorg- en welzijnspraktijk om te zetten in scholings- of trainingsprogramma’s”. Ze heeft zich voorgenomen de komende tijd vanuit de raad de overheveling van de jeugdzorg van provinciaal naar gemeentelijk niveau heel kritisch te volgen. “Er kan veel mis gaan, omdat het benodigde geld wel mee moet komen met die overdracht. Ik hoop de komende periode te bereiken dat het geld binnen het jeugdbeleid goed besteed wordt en dat het vooral op plekken komt waar veel aan preventie wordt gedaan”.

Ondanks de €2.4 miljoen die bezuinigd gaan worden op sociale zaken wil Ria in de gaten houden dat de voorzieningen voor minima in ieder geval op orde blijven. Mochten die toch bedreigd worden, dan is ze bereid actie te ondernemen. Ook de landelijke bezuinigingen baren haar zorgen. Ze is inmiddels echter een door de wol geverfde politica die haar ongenuanceerde actieverleden achter zich heeft gelaten en professioneler is geworden. “Ik heb nu de neiging me altijd ongelofelijk goed te documenteren. Daardoor hoef je mij niks meer wijs te maken dus vind ik ook dat ik recht van spreken heb”. Om ook op het voor haar nog wat onbekendere terrein van Sociale zaken zo te kunnen handelen heeft ze de afgelopen tijd allerhande organisaties bezocht, waaronder veel reïntegratiebedrijven. Ook heeft ze met mensen van cliëntenorganisaties gepraat. Ze was onder andere bij Rijnstad, het Centrum voor Jeugd en Gezin en bij Presikhaaf Bedrijven. “De komende tijd blijf ik zo veel mogelijk contact houden met alle mensen en organisaties die zo belangrijk zijn voor de mensen die het moeilijk hebben. Ik ga alles op alles zetten om te zorgen dat de minima niet getroffen worden door de bezuinigingen”.