De fractie van GroenLinks Arnhem bestaat behalve uit raadsleden ook uit twee commissieleden: Michiel Boerstal en Roberto Mangré. Deze eerste stellen we bij dezen graag aan u voor: Michiel Boerstal, lid van de commissie Verkeer, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM). Waar bestaat het commissiewerk zoal uit? Waarom boeien deze specifieke onderwerpen hem? Onderstaand vindt u de antwoorden op deze en vele andere vragen!
GroenLinks-lidmaatschap
Michiel moet diep nadenken over de vraag wanneer hij lid geworden is van GroenLinks. “Ik denk dat het in 1992 was. Ik was sinds de middelbare school al geïnteresseerd in politiek. Tijdens mijn studie milieukunde in Utrecht kwam ik meer te weten over zaken als politieke strategie en realiseerde ik me hoe belangrijk ik de groene invalshoek vind. Voor mij was het toen eigenlijk vrij vanzelfsprekend om lid te worden van GroenLinks”. Toen hij eenmaal daadwerkelijk lid was werd Michiel al vrij snel benaderd door Bas Elfrink, die later bekend werd als wethouder van GroenLinks in Duiven. “Ik woonde nog bij mijn ouders thuis in Didam. Bas wilde een GroenLinks-afdeling oprichten in de Liemers en zocht daarom sympathisanten in de regio”. Michiel ging in op het verzoek daarbij te helpen en raakte op die manier actief betrokken bij de partij: hij woonde vergaderingen bij en schreef onder andere mee aan een verkiezingsplan.
Studietijd
Via dezelfde Bas Elfrink, die werkzaam was op het landelijk bureau van GroenLinks, lukte het Michiel om zijn afstudeerproject bij het partijbureau te doen. Het kwam hem goed uit dat deze in die tijd net van Amsterdam naar Utrecht verhuisd was. Michiel maakte deel uit van de projectgroep ‘Green East-West Dialogue’, die tot doel had de groene partijen in Oost-Europa te ondersteunen. Michiel: “We organiseerden allerlei activiteiten, zoals seminars en workshops, in samenwerking met alle partijen die deel uitmaakten van de Europese groene fractie. We reisden daarvoor naar steden zoals Praag en Bratislava. Zelfs de Amerikaanse groene partij nam deel aan dit project!”. Michiel was assistent bij de projectgroep, wat inhield dat hij vooral organisatorische activiteiten uitvoerde. Daarnaast rekende hij door wat de (eventuele) toetreding van Oost-Europese landen tot de Europese Unie voor inhoudelijke en financiële consequenties zou hebben op het gebied van milieubeleid. Na zijn studie bleef Michiel nog een aantal maanden actief op het landelijk bureau als vrijwilliger.
Actief bij GroenLinks Arnhem
In 1995 verhuisde Michiel van Didam naar Arnhem, waardoor hij niet langer actief kon zijn bij GroenLinks in de Liemers. Via een ledenkrantje van GroenLinks kwam hij erachter dat de Arnhemse afdeling op zoek was naar leden voor een milieuwerkgroep. David Willemsen, nu fractievoorzitter van GroenLinks in Arnhem, zat toen al namens GroenLinks in de raad en coördineerde deze werkgroep. Michiel: “We vergaderden altijd bij hem thuis. Onze voornaamste taak was om te brainstormen en feedback te geven over milieugerelateerde onderwerpen die in de raad aan de orde waren: onkruidbestrijding, bestemmingsplannen, het kappen van bomen, dat soort dingen”.
Michiel heeft gewerkt bij het Bedrijfslaboratorium voor grond en gewasonderzoek, vervolgens bij Search Milieu en nu bij MWH Global BV, alle drie milieuadviesbureaus/ingenieursbureaus. Toen er zes jaar geleden een oproep werd gedaan voor commissieleden bij de Arnhemse fractie heeft Michiel direct gesolliciteerd. “Als commissielid kun je net als in de milieuwerkgroep de politiek vanuit de inhoud benaderen. Ik vind het leuk dat je op die manier gaandeweg steeds beter in de materie komt te zitten. Het commissiewerk is voor mij voldoende: op deze manier kan ik me een paar uur in de week met milieugerelateerde onderwerpen bezig houden”. Hij werd commissielid tijdens het laatste jaar van de toen zittende fractie, bleef de volgende periode ook aan en heeft vorig jaar besloten nu voor de derde achtereenvolgende raadsperiode lid van de commissie VROM te zijn. “Tijdens de vorige periode was bovendien ik technisch fractievoorzitter. Ik vind het erg fijn om nu in een goed functionerende fractie te werken”.
Belangrijke onderwerpen
Tijdens deze zittingsperiode heeft Michiel het onderwerp ‘Walstroom’ geïnitieerd. Hij is er trots op dat de mogelijkheden hiervoor nu, in opdracht van de raad, onderzocht worden: “In eerste instantie waren alle andere partijen tegen, en ook binnen de GroenLinks-fractie waren er mensen die walstroom niet zo zagen zitten. Ik ben stuk blijven vasthouden, waardoor steeds meer mensen van de waarde van walstroom doordongen werden”. Er zijn nog een flink aantal zaken die Michiel graag anders zou willen zien in Arnhem. Ten eerste zou hij het straatparkeren zoveel mogelijk willen beperken: “Zo min mogelijk blik aan de weg is mijn streven. Het irriteert me mateloos dat alle stoepen vol staan met auto’s”. Daarnaast is hij fan van een grote centrumring, wat inhoudt dat auto’s niet meer in grote getale via de Weerdjesstraat rijden, maar via het Gelredome. Ook zou hij graag zien dat er binnen de stad meer duurzame energie opgewekt wordt, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen. “En natuurlijk ben ik groot voorstander van meer groen in de stad, vooral ook in de oude wijken. Dat zou bijvoorbeeld gerealiseerd kunnen worden door middel van ‘verticale tuinen’, dat wil zeggen groen tegen muren en hekken, en door groene daken”. Een onderwerp dat hij zelf binnen de commissie VROM niet kan aanpakken, maar dat hem wel na aan het hart gaat, is het behoud van de culturele sector. “Volgens mij is het heel belangrijk om kunstenaars aan de stad te binden. Cultuur is van grote waarde, niet alleen voor de mooiigheid van de stad, maar ook voor de Arnhemse economie”.
De komende jaren wil Michiel zeker actief blijven binnen GroenLinks. “Hoe precies, dat weet ik nog niet. De komende drie jaar ben ik in ieder geval nog commissielid, maar het zou best kunnen dat ik daarna bijvoorbeeld binnen het bestuur nog iets ga doen”. Eén mogelijkheid is uitgesloten: wethouder zullen we hem nooit zien worden. “Dat is niks voor mij. Als lid van het college ben je niet partijpolitiek bezig, terwijl ik juist de inhoud van het GroenLinks-werk heel erg leuk vind. Het is interessant om namens de fractie na te kunnen denken over de inrichting van de stad”.