Wie is de fractievoorzitter van GroenLinks Arnhem eigenlijk? Wat motiveert hem? En waar houdt hij zich zoal mee bezig? Onderstaand een inkijkje in de persoon en de politicus David Willemsen.

Verkiezingen

David Willemsen was eerder al raadslid voor GroenLinks Arnhem, in de periode 1999-2002. Een week voor de deadline van de kandidaatstelling bij GroenLinks Arnhem voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen besloot David zich toch weer verkiesbaar te stellen voor de huidige raadsperiode, mede vanwege het feit dat hij erg veel vertrouwen had in de nieuwe groep mensen die zich kandideerde. De verkiezingen resulteerden in vijf zetels voor GroenLinks in de Arnhemse gemeenteraad. David vindt het fractievoorzitterschap nog leuker dan gedacht, vooral “omdat je met een hoop verschillende mensen en zaken te maken hebt, waardoor je op veel verschillende manieren invloed kan uitoefenen”. Dat de partij zowel in het college van B&W vertegenwoordigd is, als een flink aantal raadszetels bezit, is volgens hem dan ook een ideale combinatie: “je bent zowel met GroenLinks-idealen bezig, als met besturen”. Doordat GroenLinks in Arnhem al twaalf jaar in het gemeentebestuur zit, kan je namelijk ook “echt dingen doen”.

Fractie

De GroenLinks-fractieleden vonden al snel hun draai, en ook met elkaar verliep de samenwerking goed. David is erg blij met de manier waarop de fractie nu functioneert. Hij karakteriseert zichzelf als “absoluut niet autoritair”, en heeft naar eigen zeggen geen behoefte aan veel media-aandacht. Het gevolg hiervan is dat de fractieleden op relatief gelijke voet met elkaar staan, en dat ieder zelf bijvoorbeeld, wanneer nodig, de media te woord moet staan. Hij heeft bewust gekozen voor veel eigen verantwoordelijkheid voor alle fractieleden. Op die manier zorgt hij ervoor dat “woordvoerders ook echt woordvoerders zijn”, in plaats van dat – zoals bij sommige andere fracties het geval is – de fractievoorzitter deze taak meestal overneemt.

David heeft een uitgesproken visie op het fractiewerk, zo is hij expliciet voorstander van zo veel mogelijk transparantie – in plaats van dat de partij een soort ‘black box’ is met een autoritaire leider. Hij spreekt van een ‘chemie’ in de fractie, waardoor de eensgezindheid groot is. Het doel dat hij gesteld heeft, is “goed overkomen door hard te werken”. Hij acht betrouwbaarheid een belangrijke eigenschap, en is er blij mee dat GroenLinks daar om bekend staat. Omdat hij het bovendien belangrijk vindt om open te staan voor allerlei geluiden uit het Arnhemse, heeft hij de vrijdag standaard ingeruimd voor mensen uit het publieke veld die iets van GroenLinks willen. Hij spreekt dan met ze af, om te bekijken of ze iets voor elkaar kunnen betekenen. David: “de gemeenteraad staat dicht bij de mensen, daarom weten ze je vrij makkelijk te vinden. Het is een van de oudste vormen van politieke organisatie en heeft een vrij directe werking.”

Focus

Door zijn eerdere gemeenteraadswerk wist David dat het nodig is om je te focussen, je vast te bijten, om te voorkomen dat je door de waan van de dag wordt geregeerd en er daardoor niets van je programma terecht komt. Tijdens zijn eerste periode heeft hij zich ingezet voor een poppodium in Arnhem: dit is er uiteindelijk ook gekomen, in de vorm van Luxor Live. Met dit project heeft hij aan den lijve ondervonden dat er sprake is van de spreekwoordelijke ‘stroop in een trechter’, het poppodium opende haar deuren namelijk pas in september 2008.

Tijdens de collegeonderhandelingen heeft de fractie het groene gezicht van GroenLinks gekozen als belangrijkste uitgangspunt. David heeft het onderhandelingsproces als heel interessant ervaren, bovendien was het voor hem een manier om de andere onderhandelaars goed te leren kennen. Uiteindelijk heeft het tot resultaat gehad dat GroenLinks één wethouder heeft, Henk Kok: hij is vooral gericht op het ‘linkse’ aspect. David concentreert zich persoonlijk op het ‘groene’ aspect, concreet ingevuld door te streven naar een lokaal duurzame energiebedrijf.

Duurzame energiebedrijf

GroenLinks vindt al heel lang dat de gemeente de regie moet gaan voeren over de productie van duurzame energie, zeker omdat het Rijk deze zaak niet op pakt. Het zal nu moeten gebeuren door middel van een gemeenschappelijk duurzame energiebedrijf. Meer dan tachtig gemeenten zijn bezig met het ontwikkelen van zo’n bedrijf, en “het wordt tijd dat Arnhem nu ook op deze lijst verschijnt”. Het is bij de coalitieonderhandelingen gelukt dit onderwerp in het coalitieakkoord op te nemen. “Het is het kroonjuweel van GroenLinks en wij hebben er hard voor gevochten om het in het akkoord te krijgen. Het leuke is dat het één van de weinige concrete collegeplannen is waar visie uit blijkt.”

Met zo’n bedrijf zou Arnhem voortvarend aan de slag kunnen gaan met de productie van lokale duurzame energie. David: “Dat is nodig om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Om het milieu te sparen, maar ook niet de dupe te worden van de voortdurende prijsstijging van olie. Zon, wind, warmte-koudeopslag; er zijn mogelijkheden genoeg. De gemeente moet dat faciliteren in een energiebedrijf. Dat is een orgaan dat zoekt naar de oplossing van het energieprobleem en waarin de gemeenschap breed vertegenwoordigd is. De gemeente zit erin, maar ook kenniscentra zoals de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Kema, woningbouwcorporaties, wijkplatforms, bedrijven en particulieren”.

Het bedrijf krijgt drie hoofdtaken. In de eerste plaats een informatie- en loketfunctie, om corporaties en particuliere eigenaren van onroerend goed te adviseren over subsidieregelingen, vergunningen en dergelijke: om te ‘ontzorgen’, zoals dat heet. In de tweede plaats krijgt het bedrijf een ontwikkelfunctie om duurzame energieopwekking van de grond te krijgen. De derde functie betreft de exploitatie, het goed laten functioneren van de duurzame energiesystemen. De gemeente heeft in dit alles een regisserende en stimulerende rol.

Er wordt nu een plan opgesteld hoe Arnhem klimaatneutraal moet worden. Als eerste stap van het duurzame energiebedrijf moet er een fysiek loket komen bij het stadhuis, waar burgers en bedrijven terecht kunnen met allerhande vragen over duurzame energie. “Wat is er mogelijk? Waar moet ik zijn? Hoe krijg ik subsidie? Dat soort vragen.” De ontwikkelfunctie, waarbij de gemeente de productie van duurzame energie stimuleert en op zoek gaat naar financiële partners, is een belangrijke stap. Hoewel de gemeente zelf natuurlijk geld kan steken in het ontwikkelen van duurzame energie, is het belangrijker dat de gemeente faciliteert en als aanjager fungeert. David: “Er is consistent lange termijn beleid voor nodig, maar als de kosten van de eerste investeringen er eenmaal uit zijn, gaat en blijft men geld verdienen”. Hij gaat er vanuit dat de huidige coalitie het platform biedt om dit te kunnen doen: “het coalitieakkoord is wat dit betreft zeer duidelijk”.

De eerste twee functies zouden volgens David binnen de vier jaar van dit college volbracht moeten zijn. Ook zou het bedrijf dan geformeerd moeten zijn: “hoe langer je wacht, hoe minder je kunt profiteren van de bereidheid het energieprobleem gezamenlijk aan te pakken!”. Het onderwerp is recentelijk effectief opgepakt door de aanstelling van een kersverse programmamanager ‘Arnhem energiestad’ in de persoon van Arrien Sietsma. Bovendien is er positief gereageerd op een idee van GroenLinks om stadsdebatten te houden over het onderwerp: er is besloten dit zelfs grootser aan te pakken, in de vorm van een symposium over duurzame energie. Zeer binnenkort zal bekend worden wanneer dit symposium plaatsvindt.